Дипломатически скандал между Гърция и Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер отмени планираната си среща с гръцкия премиер в Лондон

Министър-председателят на Великобритания Риши Сунак отмени планираната си за днес среща с гостуващия в Лондон гръцки премиер Кириакос Мицотакис, съобщи АНА-МПА.

Според гръцки правителствени източници очевидно срещата е била отменена снощи заради позицията, която изрази Мицотакис в интервю за Би Би Си в неделя. В интервюто гръцкият премиер заяви намерението си отново да постави въпроса за връщането на частта от мраморните фризове от Партенона, която се съхранява в Британския музей в Лондон.

В изявление по повод на решението на Сунак Мицотакис заявява: „Изразявам разочарованието си от това, че британският премиер отмени планираната ни среща няколко часа преди тя да се осъществи. Гърция и Великобритания са свързани с традиционни връзки и рамката на двустранните ни отношения е изключително широка. Позициите на Гърция по въпроса за скулптурите от Партенона са известни. Надявах се да имам случай да ги обсъдя и с британския си колега, заедно с големите предизвикателства на международната обстановка: Газа, Украйна, климатичната криза, миграцията. Който вярва в правилността и правотата на позициите си, не се страхува никога от обмяна на аргументи“.

Гръцки правителствени източници определиха отмяната на срещата от Сунак като политически недопустима. Те припомниха, че в интервюто си Мицотакис не е казал нищо различно от това, което е казвал и по-рано, а освен това темата засяга не правителството на Великобритания, а Британския музей, с който Гърция провежда разговори.

В съобщение на „Даунинг Стрийт“ се казва, че „отношенията между Обединеното кралство и Гърция са изключително важни. От сътрудничеството ни в НАТО и посрещането на общите предизвикателства като незаконната миграция до съвместните усилия за разрешаване на кризата в Близкия изток и войната в Украйна. Вицепремиерът беше на разположение да се срещне с гръцкия премиер, за да обсъдят тези важни теми“.

Скулптурите от атничния храм на богинята Атина, които днес се намират в Британския музей, са свалени от Партенона в началото на XIX в. от британския посланик в Османската империя лорд Елгин, поради което и често са наричани "Мраморите на Елгин". През 1816 г. британският парламент откупува от Елгин релефите и ги предоставя на Британския музей, където се намират и до днес. Друга част са в Музея на Акропола. През 1983 г. Гърция започна кампания за връщането на скулптурите от Лондон в Атина, а темата е източник на периодично напрежение в двустранните връзки. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK