Атанас Славов: Полицейското насилие върху протестиращи е престъпление

Снимка: БГНЕС

Необходимо е пълно, всестранно и обективно разследване

Има превишаване на правомощията на отделни служители на МВР, като част от кадрите говорят дори за престъпление.

Тази позиция изрази министърът на правосъдието Атанас Славов пред Нова телевизия по повод протеста от миналата седмица срещу ръководството на БФС.

"Необходимо е пълно, всестранно и обективно разследване, което не е просто вътрешно разследване от звената на МВР, а от прокуратурата, за да имаме независимост", коментира Славов. Според него вътрешните механизми в системата на МВР няма да доведат до очистителен резултат.

По думите му всеки път се наблюдава един и същ сценарий - "чака се да ескалира напрежението, протестът се разпръсква и после в малките, тъмни улички започват определени неправомерни действия от страна на органите на реда". Според него това е престъпление, а не просто административно нарушение.

Правосъдният министър призова да се стигне до корените на злоупотребата с власт. Да е ясно дали става дума за напрежение, липса на психологическа подкрепа за служителите на реда или за неупражнен контрол.

По темата за съдебната реформа Атанас Славов определи декември като ключов. "В началото на декември трябва да бъде поставен на ново гласуване проектът за промени в Конституцията и в рамките на следващите седмици окончателно да бъде приет", обясни той.

Паралелно в МП се работи по новия Закон за съдебната власт, който да въведе на законово ниво измененията в Конституцията. След неговото приемане ще има и промяната в органите, убеден е Славов.

Целта е да няма нов Гешев и нов Филчев в правосъдната система, подчерта правосъдният министър.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK