Русия: ЕК политизира доставките на ваксини

Източник: EPA/БГНЕС

Русия не изнася, но предлага на купувачи производство в техни съоръжения по руска технология

Разсъжденията, които председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен изразява относно руската ваксина срещу коронавируса Sputnik V, показват или липса на информираност на ръководителя на ЕК, или желание за неоснователна и достойна за съжаление политизация на тема за доставка на ваксини. Това се посочва в изявлението на Постоянната делегация на Русия при ЕС, съобщава ТАСС.

"Постоянното представителство на Русия при Европейския съюз се запозна със стенограмата на речта на председателя на Европейската комисия Урусла фон дер Лайен, на пресконференция в Брюксел на 17 февруари по повод руската ваксина срещу COVID- 19 Sputnik V."

"Оценките на ръководителя на изпълнителната власт на Европейския съюз, разпространени от медиите, че "Русия предлага милиони дози ваксини с недостатъчно задоволителен напредък във ваксинирането на собствените си граждани" е объркващо, тъй като или означава желание за необосновано и жалко политизиране на тази тема, или показва липса на информираност на такъв лидер на такова високо ниво", се казва в документа.

Русия обяснява, че безусловният приоритет на страната в борбата срещу COVID-19 е ваксинирането на собствените граждани. "В пълно съответствие с принципите на демокрацията и хуманитарното право, ваксинацията в Русия е доброволна и днес всички граждани, които желаят, са снабдени с лекарството без забавяне и безплатно. Създадена е широка мрежа от центрове за ваксинация, чиято работа непрекъснато се подобрява, включително с помощта на съвременни средства за дигитализация".

Постоянното представителство на Русия подчертава, че "нивото на снабдяване с ваксини за населението на Русия не е свързано с перспективите за доставка на Sputnik V в други страни", тъй като Русия не изнася, но предлага на купувачи производство в техни съоръжения по руска технология.

"Страната ни е готова да предостави пълна информация за разработките на руските учени, както и пробни партиди на Sputnik V на всички заинтересовани държави, така че заинтересованите партньори да могат да извършат пълен и независим анализ както на фармакологичните характеристики, така и на други икономически и логистични фактори."

"Искам да напомня, че със сравнима ефективност от над 90% и пълна безопасност, данните за които се потвърждават от публикуването на предварителни резултати от клинични изпитвания на това лекарство в авторитетното медицинско списание The Lancet, Sputnik V значително надминава съществуващите аналози по отношение на разходите и логистичната наличност".

"Ваксината Sputnik V вече е регистрирана в 29 страни по света и ЕС може да насърчи стартирането на производството на ваксини, включително за външни пазари, в предприятията на страните членки, което би допринесло за създаването на нови работни места, както и развитието на двустранни партньорства в борбата срещу пандемията и спасяването на живота на гражданите на нашите страни. Предполагаме, че производството и разпространението на ваксини трябва да е извън политиката и в тази връзка се надяваме, че ЕС ще оцени руската ваксина на основание научни и хуманитарни, а не политически съображения", допълва мисията на Русия в ЕС.

В коментарът на руската дипломатическа мисия не се споменава фактът, че всеобщата ваксинация на населението все още не е започнала в страните от ЕС. От края на декември има само кампания за ваксинация за приоритетни социални групи, обикновените граждани все още не могат да се ваксинират срещу коронавирус поради липса на лекарства. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK