Избраха Франкфурт за домакин на новия европейски орган за борба с прането на пари

Снимки: ПП ГЕРБ

Емил Радев: За първи път ЕП участва при избора на седалище на равни начала със Съвета

Франкфурт ще бъде домакин на централния орган на ЕС за борба с прането на пари и финансирането на тероризма (AMLA). Общо 9 държави издигнаха свои кандидатури: Австрия (Виена), Белгия (Брюксел), Франция (Париж), Германия (Франкфурт), Ирландия (Дъблин), Италия (Рим), Латвия (Рига), Литва (Вилнюс) и Испания (Мадрид).

Решението за седалището беше предшествано от публични изслушвания, като за процедурата бяха изготвени и специфични критерии за подбор. При вота след края на тристранните преговори представителите на Парламента и на Съвета гласуваха заедно, а всеки от съзаконодателите имаше по 27 гласа. Германският град събра мнозинство от 28 гласа. Предвижда се бъдещата агенция да заработи във Франкфурт от средата на следващата година. Тя ще има около 400 служители.

„За първи път Европейският парламент участва при избора на седалище на равни начала със Съвета на ЕС“, подчерта евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който бе съдокладчик по досието заедно с испанския си колега от български произход Ева Мария Попчева (Обнови Европа).

„AMLA представлява крайъгълен камък в колективните ни усилия за борба с незаконните финансови потоци в Европа и то във време, в което глобалните предизвикателства растат, а престъпниците стават все по-изобретателни и умело се възползват от уязвимостите. Това означава, че за да бъде една крачка напред, новият европейски орган трябва непрекъснато да се адаптира и обновява, а за целта се нуждае от адекватни ресурси, опит и подкрепа“, отбеляза Емил Радев в коментар след финалното гласуване. Изтъквайки ролята на бъдещата агенция за стабилността и целостта на финансовите системи, българският евродепутат припомни, че AMLA ще има правомощия да надзирава директно 40 финансови и кредитни институции, които имат много висок рисков профил и развиват своята дейност в поне шест държави членки. Новата агенция, освен това, ще наблюдава и нефинансовия сектор, ще следи институциите под нейния пряк надзор да не заобикалят наложените от ЕС финансови санкции, ще подпомага сътрудничеството между надзорните органи на държавите членки, както и между звената за финансово разузнаване, ще дава насоки за поддържането на високи стандарти и добри практики при противодействието на прането на пари.

„Създаването на органа е ясен сигнал за твърдия ни ангажимент за борба с мръсните пари. Положихме много усилия, за да може бъдещата агенция да изпълнява ефективно своите задачи и да гарантира сигурност и устойчивост на финансовите системи, независимо от заплахите“, заключи Емил Радев.

Регламентът за AMLA е част от по-широк пакет от закони за реформиране на рамката на ЕС за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма. Предстои новото законодателство да бъде официално прието от ЕП и Съвета. Очаква се окончателното одобрение на Европейския парламент да стане факт на пленарната сесия в края на април.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK