Стартира подписка за удостояването Евелина Николова като почетен гражданин на Кюстендил

Снимка: Община Кюстендил

Можете да подкрепите Евелина Николова

Стартира подписка за удостояването на бронзовата медалистка от олимпийските игри в Токио Евелина Николова със званието „Почетен гражданин на Община Кюстендил“

Подписката е инициирана от Граждански инициативен комитет „Да подкрепим олимпийските шампиони и медалисти“, а идеята за удостояването на Евелина със званието „Почетен гражданин на Кюстендил“ бе анонсирана от кмета на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов по време на церемонията по награждаване на „Спортист на Кюстендил“ за 2023 г. и бе посрещната с бурни аплодисменти от спортисти, треньори, спортни деятели, кюстендилци и гости на града в препълнената зала на Общински драматичен театър – Кюстендил.

Подписката стартира днес и ще продължи до 19 януари 2024 г.

Можете да подкрепите Евелина Николова, като се включите в подписката за предложението за удостояването ѝ със званието „Почетен гражданин на Кюстендил“ на следните места: на централния вход на стадион „Осогово“; в залите на спортните клубове на стадион „Осогово“.

Коя е Евелина Николова?

Евелина е родена през 1993 г. в Петрич, а от 2007 г. до 2011 г. живее, тренира и се състезава за Кюстендил. Тя е възпитаник на Спортно училище "Васил Левски", гр. Кюстендил, където завършва средното си образование със специалност „Помощник - треньор по борба“. В същия период Евелина е състезател на Спортен клуб по борба “Васил и Георги Илиеви” - гр. Кюстендил, а нейни треньори са Любомир Балабанов и Валери Райчев.

Висшето си образование Евелина продължава в НСА „Васил Левски“, където завършва бакалавър по “Педагогика на физическото възпитание и спорта”, бакалавър по “Спорт”, професионална квалификация “Треньор по борба” и магистър по „Национална сигурност“.

Кариерата на Евелина Николова е изключително успешна, като състезателката по борба, сумо, джудо и самбо има завоювани над 70 медала, перлата сред които е бронзовият медал от Олимпийските игри в Токио, Япония през 2021 г.

През своята кариера Евелина е завоювала още: бронзов медал на Световно първенство - Лас Вегас, САЩ през 2015 г.; златен медал на Европейска олимпийска квалификация - Будапеща, Унгария през 2021 г.; бронзов медал на Европейски олимпийски игри - Баку, Азербайджан през 2015 г.; 3 сребърни и 4 бронзови медала на Европейски първенства в Македония, Полша, Румъния, Унгария.

Евелина има завоюван бронзов медал на Олимпийски плажен фестивал по борба и е Абсолютен шампион по плажна борба на олимпийското издание на фестивала в Албена през 2011 г.

Тя печели и златен медал на Гранд Прикс - Мадрид, Испания през 2023 г.

Евелина има спечелени 4 златни, 4 сребърни и 3 бронзови медала на Международни турнири в САЩ, Румъния, Унгария, България и над 20 златни, 8 сребърни и 3 бронзови медала на Държавни първенства по борба за кадетки, девойки и жени.

Николова има спечелени 2 златни медала, 6 сребърни медала и 3 бронзови медала на Европейски първенства по сумо и 5 златни медала и един сребърен медал на Държавни шампионати по сумо, както и златен медал на Държавно първенство по самбо.

Поради многобройните си титли и медали в единоборствата борба, сумо, джудо и самбо Евелина Николова е наричана от редица медии "Универсалният войник".

През 2021 г. Евелина е удостоена с Почетния знак на президента на Република България. През същата година Николова получава „Спортен Икар“ в категория „Впечатляващо представяне“ и е избрана за Жена на годината на списание “Grazia” в категория “Спорт”.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//