Наводнения грозят десетки хиляди души в Русия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Руското министерство на извънредните ситуации е приведено в повишена готовност

Наводнения заплашват Курганска област в Южна Русия и излагат на риск живота на над 19 000 души, съобщава "Ройтерс".

Дни по-рано безпрецедентно наводнение наложи евакуацията на хиляди хора и наводни град в района на Урал.

По данни на Министерството на извънредните ситуации на Русия най-малко 4000 домакинства могат да бъдат засегнати от бедствието. В областта са въведени извънредни мерки.

През последните дни някои от най-тежките наводнения от десетилетия заляха редица руски региони в Уралските планини и Сибир, както и части от съседен Казахстан, след като третата по дължина река в Европа проби язовир.

В град Орск в района на Оренбург гневни жители помолиха президента Владимир Путин за помощ и се оплакаха, че местнат власт не е направила достатъчно, за да помогне при най-тежкото наводнение в историята.

Ръководителят на руското министерство на извънредните ситуации Александър Куренков днес отлетя за областта, за да следи ситуацията, след като е получил разпореждане от Путин за това.

Куренков ще посети Курганската и Тюменската област в Урал.

"Там вече се предприемат превантивни мерки, спасителните екипи са подсилени, а силите и средствата на руското министерство на извънредните ситуации са приведени в повишена готовност", посочиха от ведомството.

В петък нивото на река Урал, която извира от Уралските планини и се влива в Каспийско море, се повиши с няколко метра само за часове поради водата, пробила язовирна стена в град Орск, на 1800 км източно от Москва. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK