Трима български шахматисти в топ 30 на класациите на ФИДЕ

Антоанета Стефанова Снимка: ФИДЕ

Те са Антоанета Стефанова, Надя Тончева и Веселин Топалов

В публикуваните световни ранглисти на шахматистите за април Антоанета Стефанова, Надя Тончева и Веселин Топалов заемат места сред първите 30, съответно при жените, мъжете и девойките, а Нургюл Салимова записа рекордно класиране, информира БНР.

При дамите бившата световна шампионка Стефанова изкачи осем места и вече е 27-а с коефициент 2447. Антоанета се готви усилено за европейското лично първенство, което започва в Родос, Гърция, на 19 април. България ще има общо шест участнички там. В състава, освен Стефанова, са и други златни медалисти от отборния шампионат на Стария континент миналата година в Будва – Виктория Радева, Гергана Пейчева, Белослава Кръстева, както и талантливите тийнейджърки Тончева и Петя Караиванова.

Нургюл Салимова е с едно място напред и вече е 36-а с ЕЛО 2432, което е най-доброто класиране при жените на 20-годишната шахматистка от Крепча. Това се дължи на доброто ѝ представяне на турнира в Рейкявик през март.

Тя заминава днес за Торонто, където ще участва в Турнира на претендентките, които ще определят съперничката на световната шампионка Дзю Въндзюн от Китай в мач за титлата през 2025 година.

Салимова започва на 4 април с двубой с черните фигури срещу осмата в света Анна Музичук от Украйна.

При мъжете в Оупън категорията Веселин Топалов отстъпи една позиция и е 26-и с коефициент 2727.

При девойките Надя Тончева е 28-а с 2258, а Белослава Кръстева е номер 46 с 2220.

При юношите Момчил Петков е 44-и с ЕЛО 2502, а Стоян Цветанов е 76-и с 2473.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK