ЕС остава единен и солидарен с Украйна

Снимка: МВнР

Мария Габриел взе участие в редовното месечно заседание на Съвет „Външни работи“ в Брюксел

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел взе участие в редовното месечно заседание на Съвет „Външни работи“ в Брюксел. Министрите на външните работи на държавите членки обсъдиха ситуацията в Близкия Изток, руската агресия срещу Украйна и обстановката в региона на Сахел.

"Загрижени сме от хуманитарната ситуация и от риска от регионално разпространение на конфликта. Достъпът до хуманитарна помощ и защитата на всички цивилни трябва да бъдат приоритет. България подкрепя решение на принципа на две държави. Важно е да има споразумение, което да гарантира сигурността и на двете страни," коментира вицепремиерът.

Специален гост на заседанието на Съвет "Външни работи" беше Юлия Навална, съпруга на починалия руски опозиционен лидер Алексей Навални.

"В навечерието на втората годишнина от руската агресия срещу Украйна, днес отново отправихме послание за обединени усилия и солидарност с Украйна. Подкрепата за Украйна е стратегическа инвестиция в сигурността на Черноморсккя регион и на Европа", заяви Мария Габриел. Вицепремиерът информира и за предстоящата през април конференция за сигурността на Черноморския регион, която ще се проведе в София.

В рамките на посещението си в Брюксел Мария Габриел се срещна и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Вицепремиерът благодари за подкрепата за присъединяването на България към Шенген. Двамата обсъдиха и теми като еврозоната, дневния ред на предстоящия през март Европейски съвет и европейските избори.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK