Ердоган нарече Нетаняху "нацист"

Снимка: БГНЕС

Той пък го обвини, че потиска кюрдите в Турция

Размяна на реплики между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и израелския премиер Бренямин Нетаняху през последните дни втвърди още повече тона между двете страни, съобщава турското електронно издание "Дейли сабах". 

Полемиката започна, след като Ердоган нарече на митинг в Истанбул Нетаняху и неговото правителство "нацистите на нашето време, редом с Хитлер, Мусолини и Сталин" заради "хуманитарните престъпления, които са извършили в Газа". Нетаняху на свой ред заяви, че отказва да бъде поучаван от Ердоган, когото обвини, че "използва натиск в собствената си страна срещу кюрдите и критиците" на правителството.

Ердоган е един от най-яростните критици на Израел от началото на войната в Газа, която започна след нападение на палестинската групировка "Хамас" в Израел на 7 октомври, което според Израел е отнело живота на най-малко 1160 души. Израел отговори със сухопътна и въздушна офанзива, в резултат на която според министерството на здравеопазването в Газа са загинали най-малко 30 878 души, предимно жени и деца, напомня "Дейли сабах".

Към новата размяна на реплики се включиха и други официални представители от Турция. Говорителят на турското външно министерство Йонджю Кечели напомни, че Израел е съден в момента по обвинение в геноцид пред Международния съд. 

"Никоя друга страна, освен израелското правителство, не носи отговорност за престъпленията, извършени срещу палестинския народ в Газа. Членовете на израелското правителство, които се стремят да създадат фалшив наратив, не могат да прикрият тези факти", заяви в неделя говорителят на турското МВнР и добави, че "съвестта на човечеството и международното право несъмнено ще гарантират, че израелските власти ще понесат отговорност".

Йомер Челик, говорител на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган, заяви, че отговорът на Нетаняху на обвиненията на Ердоган е "без никаква стойност".

"Световната съвест осъжда Нетаняху за това, че заплашва регионалния и световния мир", каза той. "Ще продължим да разобличаваме престъпленията, които Израел извършва срещу човечеството, пред всички възможни платформи", добави Челик.

Директорът по комуникациите на турския президент Фахреттин Алтун коментира, че Нетаняху "отново се е нахвърлил срещу нашата страна, за да прикрие собствените се престъпления".

"Няма такова количество лъжи, дезинформация и измама, които могат да прикрият историческите кланета, които той е извършил срещу невинни цивилни", написа Алтун в социалната мрежа "Екс". "Историята вече го е осъдила като най-катастрофалния лидер за този регион, както и за собствената му страна", посочи още той, добавяйки, че Турция ще продължи да отстоява твърдо позицията си за "истина, справедливост и деколонизация в Палестина" и своята "пълна солидарност с нашите палестински братя и сестри".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK