Юлия Навалная: Ако искате да победите Путин, трябва да се преборите с престъпната му група

Снимка: Европейски парламент

Юлия Навалная, вдовицата на убития руски антикорупционен активист Алексей Навални, се обърна към Европейския парламент

Приветствайки Юлия Навалная в залата, председателят на Европейския парламент Роберта Мецола заяви, че „за мнозина в Русия и извън нея Алексей Навални представлява надежда. Надежда за по-добри времена. Надежда за свободна Русия. Надежда за бъдещето.” Тя подчерта, че ако „историята ни учи на нещо, то е, че стълбовете на автокрацията в крайна сметка винаги, винаги се разпадат под тежестта на собствената си корупция и присъщото на хората желание да живеят свободно. И когато неизбежно го направят, ще бъде благодарение на това, което Алексей и вашето семейство направиха“.

В речта си Навалная обвини руските власти, начело с президента Владимир Путин, че са организирали убийството на Алексей Навални. Тя заяви, че публичното убийство още веднъж е показало на всички, че „Путин е способен на всичко и че не може да се преговаря с него“. Тя изрази загриженост, че нито една от настоящите ограничителни мерки на ЕС не е спряла наистина агресията на Русия в Украйна, съобщават от пресцентъра на Европейския парламент.

За тази цел тя призова за по-новаторски идеи за победа над режима на Путин, както вътре в страната, така и в действията му спрямо съседите му.

„Ако наистина искате да победите Путин, трябва да станете новатор. Не можете да нараните Путин с още една резолюция или още един набор от санкции, които не се различават от предишните. Вие си нямате работа с политик, а с окървавен мафиот. Най-важното нещо са хората, близки до Путин, неговите приятели, съратници и пазители на парите на мафията. Вие и всички ние трябва да се борим с тази престъпна група“.

Тя продължи, като каза, че в този случай да си политически иновативен означава да се бориш с организираната престъпност, а не с политическата конкуренция.

„Няма дипломатически ноти, а разследвания на финансовите машинации. Не изявления за безпокойство, а търсене на сътрудници на мафията във вашите страни, на дискретни адвокати и финансисти, които помагат на Путин и неговите приятели да укриват пари“.

Тя също посочи, че „в тази битка имате надеждни съюзници – има десетки милиони руснаци, които са срещу Путин, срещу войната, срещу злото, което той носи“, преди да заключи:

„Путин трябва да бъде подведен под отговорност за това, което причини на моята страна. Путин трябва да отговаря за това, което причини на една съседна мирна държава. И Путин трябва да отговаря за всичко, което причини на Алексей”.

След нейното изявление, думата взеха и представители на политическите групи в парламента.

Преди смъртта му в затвора на 16 февруари 2024 г. Алексей Навални беше един от най-известните опозиционни гласове в Русия, известен с работата си по разкриване на корупцията, както и пламенен критик на президента Владимир Путин.

Точните обстоятелства около смъртта му остават неясни. Г-н Навални бе удостоен с наградата „Сахаров“ на Европейския парламент за свобода на мисълта през 2021 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK