Отпразнуваха Еньовден в Дома за стари хора в квартал „Струмско“

Снимка: Община Благоевград

Обитателите получиха подарък - над 20 книги от фонда на регионалната библиотека

С интересна мултимедийна презентация обитателите на Дома за стари хора „Света Петка“ в благоевградския квартал „Струмско“ усетиха духа на днешния празник на цветята и билките - Еньовден.

За пореден път Регионална библиотека „Димитър Талев“ гостува в социалното заведение и зарадва пенсионерите не само с любопитни факти за този празничен ден, но и с десетки книги.

Катя Недева от отдел „Изкуство“ им разказа, че празникът е повлиян от древния култ към слънцето и как се празнува - с къпане в нощта преди Еньовден, с палене на огън, който се прескача, а около него се танцува, с нощно бране на билки, защото се смята, че тогава те имат най-голяма сила, както и с посрещане на слънчевия изгрев. Старите хора научиха за обичаите „Ладуване“, „Мълчана вода“ и „Еньовска булка“, както и за лечебната сила на Еньовския венец, който се плете от билки. 

Някои от обитателите на Дома за стари хора си припомниха случки от своето детство, които са свързани с празника.  

След презентацията те получиха подарък - над 20 книги от фонда на Регионална библиотека „Димитър Талев“, сред които творби на Йордан Йовков, Богомил Райнов, Фьодор Достоевски.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK