Студентската общност от ЮЗУ: Доц. Дечев, спрете с лъжите!

Снимка: Infomreja.bg

Интересни имейли бяха показани от студентите

Студентската общност на Югозападния университет поиска доц. Стефан Дечев да спре „с лъжите“, министъра на образованието в оставка да посети ВУЗ-а и медиите да не публикуват невярна информация.

В понеделнишката сутрин студентският съвет към благоевградския университет се събра с няколко искания, отправени към различни институти и личности, но принципът бе един – престижа на „най-добрия университет в България“, както го нарекоха бивши и настоящи студенти, да не бъде оронван.

Секретарят на съвета – Виктор Кристиян Василев (четвъртокурсник в специалност „Право“ към Правно-историческия факултет), прочете становище, в което до голяма част бяха засегнати тезите, представени на ръководството през изминалия понеделник на пресконференция.

Студентите признаха, че следят изявленията на доц. Дечев в различни социални мрежи и медии и са възмутени от казаното по адрес на ВУЗ-а.

Притеснително е, че се проявяват подобно тенденциозно отношение към университета, в който сме избрали да се обучаваме. Лично сме засегнати и от отношението на медиите, които през последните дни разпространяват невярна информация, че завършилите студенти ще полагат отново изпити и че издадените дипломи са фалшиви. Обидно е и провеждането на интервюта под надслов „Фалшиви юристи…“.

Секретарят на СС коментира резултатите от проверката, извършена от комисия на МОН.

Всички публикации се отразяват негативно на учебния процес и студентите. В интерес и защита на студентската общност изразяваме подкрепа към университета и ръководството му. Настояваме министъра на образованието да дойде лично и да се запознае с всички обстяотелства във ВУЗ-а. Питаме проф. Цоков: „Г-н Министър, след като допуснахте всичко това да се случи, докъде ще стигне висшето образование и неговото качество“.

Василев успокои студентите, че техните дипломи са законни и няма да полагат отново изпити. Отправен бе и апел към кандидат-студентите:

„Изберете ЮЗУ! Така както ние сме го избрали, защото сме убедени, че ще получим реализация. Обучението в ЮЗУ е гарант за качествено образование!“.

Василев призова и другите студентски общности в България да подкрепят благоевградската Алма матер, защото „днес сме ние, но утре може да сте вие!“.

Секретарят на СС обясни, че след началото на скандала във всички студенти има чувство за страх, че след завършването им, работодателите ще кажат „Но вие сте от ЮЗУ с фалшивите дипломи, как да си вземем (на работа – бел. ред.)“.

От СС представиха извадки от имейл кореспонденция между студент в ПИФ и доц. Дечев, в които онлайн разговори се посочва, че преподавателят често заявявал пред „колегата Виктор“, че „днес няма да има лекции“. Това се е случило в периода на онлайн ковид обучението между 2020 и 2022 година.

Ето и част от кореспонденцията между Виктор Синански, Бегие Хюсеин, Наталия Спасова и други студенти:

-Здравейте доц. Дечев, искам да Ви попитам за оценките по дисциплината „Нова българска история“?

-Здравейте, кой е максималният възможен срок, в който можете да изчакате? Връщам се от една чужбина и пътувам за друга. Пиеше дата. Понеделник късно ли ще е?

*

-Доц. Дечев, пиша Ви няколко пъти. Нямам оценка в студентското си състояние и се притеснявам дали ще успея да запиша следващия семестър през септември поради ненанесени оценки, затова сърдечно Ви моля, нанесете ги!

Няма посочен отговор.

*

-Здравейте, доц. Дечев, искам да Ви попитам дали има развитие с оценката по Нова българска (история – бел. ред.), защото съм напълно готов с документите (за кандидатстване за стипендия – бел. ред.) и ако проблемът е решен, да ги подавам вече.

-Да, веднага го решихме още тогава с Ива (инспектор от Учебния отдел на ПИФ – бел. ред.).

Според Василев Дечев е казвал на инспектора да нанася оценки в главната книга вместо него.

И още, и още подобни имейли между студенти, част от тях съдържат следните отговори на въпроси, зададени от студенти дали ще имат занятия с доцента:

„Днес ще се включваме ли?“ (в онлайн обучение – бел. ред.)

„Още съм на процедури и в този част ще ми е късно. Продължавай с литературата.“ Или „Продължавай с книгите“.

А някой от темите на съобщенията на студентите са озаглавени: „Казахте да Ви подсетя за оценките“, „Редовният въпрос за лекциите“.

На въпрос на репортера на ИНФОМРЕЖА – Александра Димитрова, защо е съществувала такава кореспонденция между студентите – защо те са питали преподавателя си дали ще имат лекции? Василев обяви, че се е налагало, защото доцентът не е посещавал редовно лекции, тоест не са провеждани редовно занятия.

Студентите определиха за неморално Дечев да споменава имената на проф. Лялев и проф. Воденичаров пред медии, тъй като те са покойници.

Призоваваме доц. Дечев да се извини на наследниците на тези преподаватели, които са оставили ярка следа в развитието на науката и практиката.

От СС обявиха, че няма да правят активни протестни действия, а ще заложат на дипломацията и решаването на проблема чрез разговори – най-вече с министъра на образованието в оставка.

„Молим доц. Дечев да спре да говори лъжи и да снася спекулации в обществото по адрес на ЮЗУ.“

Ние ще се извиним, ако от МОН докажат, че тези проблеми са реални, каза Василев.

Желаем министъра да дойде и да се запознае с всички обстоятелства по проверката и да ни покаже нарушенията, каза Василев още.

Тази кампания на нас ни е ясна. Нашият ВУЗ е най-добрият в България – качествено образование, отлична инфраструктура. Това е тенденциозно отношение. Срамно е да коментираш ВУЗ-а, който ти е дал образование, диплома, реализация, завърши Василев като отговор на въпрос как ще спрат коментарите от бивши студенти от години насам, че в ЮЗУ се завършва лесно.

Преди дни преподаватели от ЮЗУ направиха флашмоб пред сградата на Първи учебен корпус. Във видео, публикувано в страницата на ВУЗ-а във Фейсбук, те казват „Ние не сме престъпници“.

Цялата кореспонденция между доц. Дечев и студентите му можете да видите в снимките, които публикуваме, предоставени от Студентския съвет.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK