Алберт Попов е спортист №1 на София

Снимка: БГНЕС

След него са сабльорката Йоана Илиева и шахматистката Антоанета Стефанова

Скиорът Алберт Попов спечели наградата "Спортист на София" за 2023 година. Алпиецът е първият носител на званието в дебютното издание на анкетата. Той събра 29 точки и изпревари със 7 наредилата се на второ място сабльорка Йоана Илиева, а трета, с общо 12 точки, остана шахматистката Антоанета Стефанова. 

Попов заслужи признанието с първия си подиум в Световната купа по алпийски ски при третото място на слалома в Палисейдс Тахо и с 15-ата позиция в крайното класиране за дисциплината през сезона. Той прави първи стъпки на ски и първи тренировки по пътя към световния елит по склоновете на Витоша в зимен център Алеко.

Йоана Илиева спечели бронз на сабя от Световното първенство по фехтовка в Милано, което бе първи медал от световно в историята на българската женска фехтовка и стана европейска шампионка до 23 г. от Будапеща. През 2020 година тя бе лице на инициативата "София - европейска столица на спорта".

Антоанета Стефанова беще капитан на шахматния тим на България, завоювал европейската отборна титла за жени в Будва (Черна гора).

В класирането следват Боряна Калейн (два сребърни медала от световното първенство по художествена гимнастика за жени във Валенсия и спечелена олимпийска квота за Париж 2024), Белослава Кръстева (бронз на Световното по шахмат за девойки до 20 години в Мексико сити и злато с отбора на България на Европейското първенство за жени в Будва, Черна гора), Тервел Замфиров (световен шампион по сноуборд за младежи в паралелния гигантски слалом в Банско и със сребро от отборния гигантски слалом на Европейския олимпийския младежки фестивал в Италия) и Александър Николов (заслужил сребро в Италианското волейболно първенство с тима на Кучине Лубе Чивитанова, капитан на младежките национали, спечелили бронз на Световното в Италия и със силна дебютна година в мъжкия национален отбор. Той е роден в Тур, Франция, но израства и тренира в Левски София). /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK