Прожектират филм за революционера Тане Войвода в Кюстендил

Снимка: НЧ "Братство"

Във филма са заснети трийсет и пет локации в три държави

На 3 март 2024 г. от 13:00 ч. в Голямата зала на читалище „Братство 1869“ в Кюстендил ще бъде прожектиран документалния филм „Тане Войводата“. Лентата разказва за живота и делото на революционера Тане Николов, който е малко известен, но всъщност има огромни заслуги към България, съобщават от читалище "Братство".

Тане Николов прекарва близо четвърт век в непрестанни революционни борби от Беломорска Тракия до Вардарска Македония и Поморавието. Сражава се в Илинденско-Преображенското въстание, Балканските войни и Първата световна война. Оглавява и малко известната Вътрешна тракийска революционна организация, която се бори срещу отстъпването на Беломорска Тракия на Гърция. С четата си взема участие и в знаменитата битка на връх Ножот през 1907 г., в която двеста четника се изправят срещу трихилядна турска войска. Това е и най-епичното сражение на македоно-одринското освободително движение след Илинденско-Преображенското въстание.

Във филма са заснети трийсет и пет локации в три държави. Показани са близо триста реставрирани фотографии от ДА "Архиви" и редица български музеи, както и реставрирани архивни кадри от Българска национална филмотека. За музикалното оформление е използвана народна музика, изпълнена от международно признатия Оркестър "Зорница", както и музика, композирана специално за филма и изпълнена от Представителна камерна група към Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив.

Режисьор на филма е Иван Узунов. Сценаристи – Иван Узунов и Димитър Узунов. Диктор - Светозар Кокаланов. Входът е свободен!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK