Случаят "Чората": Стотици се събраха на мирен протест в подкрепа на полицаите (СНИМКИ+ВИДЕО)

Снимка: Infomreja.bg

Центърът пред съда в Благоевград се изпълни с колеги, близки и приятели на петимата обвинени по делото „Чората“.

Днес още преди 17 ч. пред сградата на Темида се събраха множество благоевградчани, които поискаха справедлива присъда за Мирослав Писов, Георги Калинков, Борислав Механджийски, Иво Иванов и Янко Граховски.

Към момента те излежават 7-годишна колективна присъда за смъртта на Ангел Димитров – Чората, обвинени за прилагане на насилие до летален край и превишаване правомощията като полицаи.

Те са изпълнявали служебните си задължения по разпореждане на министъра. Следователно всички подчинени на министъра и самият той трябва да са подсъдими. Няма умисъл в действията на полицаите, както е написано във всички експертизи, каза Иван Спасов, баща на полицая Иво Иванов.

През сълзи Спасов каза, че като бивш служител на МВР се чувства унизен.

Ние искаме да се преразгледа до справедлива присъда. Ако са превишили правата си, нека!

Това е сценарии. Имат 30 свидетели, от които само две сестри са изслушани – едната е непълнолетна, а с другата лицето е имало интимни отношения. И двете са наркозависими. Как искате на базата на тези показания, съдиите да взимат решения.

Аз съм служил 34 години в системата и съм бил удовлетворен от работата си. А за отплата получих нещо, което не трябва! Въпросът как се чувствам като бивш полицаи е тежък – чувствам се пренебрегнат, не само аз, всички родители.

Тези, които са в затвора, са заедно с тези момчета. На най-светлия празник ги вкараха. Точно преди Великден, когато започват почивните дни.

Такава ни е съдбата!

Според Спасов всичко е се базира на присъдата от 2008 г. Тази присъда е отменена от ВКС, след това с прокурорско решение е възобновено делото, основано на страсбургските решения.

Там има само една клауза, в която само те имат финансови претенции. Относно наказателната част няма претенции, а сега ВКС възобновяват тази наказателна част, допълни Спасов.

Нека да се вслушат в нашите искания, за да получи всеки един заслуженото си! По реда на надзора главният прокурор да прекрати наказанието и да поиска преразглеждане на присъдата, пожела Спасов.

Пред съда излязоха в подкрепа с речта си: Калин Гранчаров - бивш полицай, той припомни хрнолологията на делото; Валентин Попов от Синдиката на федерацията на служителите на МВР; подполк. Иван Петров - председател на ОбС на съюза на офицерите и сержаните от запаса и резерва от Благореград, бащата на Боби Механдийски, арх. Богданов, доц. Васил Грозданов - от името на обществеността, Славчо Цонев от Национална асоциация "Сигурност" - Благоевград, Огнян Богоев - председател на Международната полицейска асоциция в България.

Те призоваха справедливост за петимата полицаи.

Съпругата на първият арестуван на Разпети петък – Мирослав Писов, адвокатката Коцакова сподели за ИНФОМРЕЖА:

Какво е да живеете с „убиец“?

Нито един път няма да приема това определение, както не съм го приела още първия ден, когато години наред се използваше, а сега забелязвам, че медиите вече не го употребяват. Това показва, че е зловещо използвано от престъпни интереси и с най-голяма болка виждаме, че това се осъществява. Да бъдат унищожени едни честни и достойни мъже.

Има ли политика в това решение?

Видно е, че има политика в това решение. В него няма право и справедливост – това е най-голямата болка. Това, което винаги сме знаели и се вървели спокойно и достойно в тези мъки, унизителни и неистови, с цената на достойнството на силите. Когато се случи такъв инцидент ти си хвърлен на улицата и трябва да се бориш, за да се справиш сам. Защита – всичко се справяш сам. Да бъдем изправени срещу една жестока лъжа, че е имало жесток побой, за това, че лицето е било пребито, това е лъжа, която е установена и приета от съда.

А има ли морал у съдиите във ВКС?

Каква сила намериха тези хора, за да потвърдят присъда, постановена само и единствено на база решенето на експертизата на професор Раданов.

Решение на главния прокурор Цацаров ли е вашето спасение?

Нашето спасение е всеки един гражданин. Затова благодаря за подкрепата. Това, през което преминаваме ние, няма как да го опиша, каза през сълзи Коцакова. Как ще се съберем някой ден не знам, здраве не остана.

Ние сме убедени в невинността, че няма как това да е резултата.

Ние не искаме милост от президента! Нямаме вина, ние искаме справедливост!

Това е зловещо!

Протестът продължи около час като всички носеха табели с надпис Полицаите не са убийци. Развяваха са български знамена, а хората бяха с надписани блузи.

Множество полицаи от различни сектори на МВР присъстваха в подкрепа на колегите си. Там бяха и малки деца, сред които племенница на Механджийски, която носеше табелка в ръка с надпис: Борислав Механджийски с чиста душа и достойнство!

Хората се подписаха за отмяна на присъдите.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

ВИДЕО 1

ВИДЕО 2

ВИДЕО 3

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK