Новите акционери в "Пирин" покриват дупка от 1,8 млн. лв.

Снимка: ОбС - стоп кадър от заседание

Милен Стефанов говори пред две общински комисии

Георги Спасов и бизнесменът от София Милен Стефанов внесоха до кмета на община Благоевград предложение за управленско участие в развитието на футболен клуб „Пирин“ ЕООД.

Днес се проведе съвместно заседание на две комисии към ОбС-Благоевград, на което присъства Стефанов.

Думата първоначално взе Методи Байкушев, който обстойно обясни състоянието на клуба и временното му ръководство.

Пред членовете на комисиите Стефанов каза:

Занимавам се с аут сорс бизнес и директни продажби от 17 г. Оперираме в 21 държави с познати брандове като Дормео, Делимано, Топ шоп. Бизнесът е доста специфичен и няма допирни точки с познатите бизнеси, които влизат в спортните среди. През годините обаче сме работили с български отбори като рекламодатели и бяхме избрали „Лудогорец“ да е рекламно лице на един от брандовете. Специалист съм по изграждане на структури за финансово управление. Обичам футбола и случайно запознанство с Петър Занев ме въвлече в каузата „Пирин“. Преди 6 месеца имах възможността да вляза постепенно от малкото към голямото. Цялата идея ме въвлече в детайлите. Аз и г-н Спасов имаме желание да бъдем част от тази структура. За нас това е бизнес структура и тези 10%, които остават в притежание на ОФК са с право на излъчване на представил на борда на директорите. Структурата е ясна. Относно финансовата част – ние заварваме положение, което е на минус. Съответно с движещи се ежедневно разходи. Предизвикателството бе голямо, защото осъзнахме, че идеята ни за изчистване на задълженията, трябва да покачим и спортно-техническия дух, така че да могат играчите да са боеспособни във втория сезон. Оцеляването им в първа лига е основен приоритет от бизнес гледна точка, защото идеята на клуба ще се промени, ако изпадне в по-долна дивизия, по отношение на приходите. Успяхме да намалим задълженията от 800 000 лв. на 300 000 лв., което ни даде възможност да подновим лиценза, защото комисиите в БФС имат доста специфични критерии за това. Ние бързахме, защото бяхме притиснати от времето за създаването на това акционерно дружество.

Дупката в бюджета е 1,4 – 1,6 млн. лв. в ОФК. Това е конкретната сума, с която сме се ангажирали. При сегашната структура на ОФК единственото захранване е от реклами. Очаква се бюджетите да нараснат до 6-7 млн. лв. В момента сме на абсолютния минимум за един клуб. Ние сме покрили не само тези задължения, но и стари такива без да имаме собственост, добави Стефанов.

Договорите започват да изтичат това лято и всички рекламодатели искат намаление на договорите. Ние искаме те да бъдат коригирани заради инфлацията, но рекламодателите искат драстично намаляване. Основните приходи на клуба да от ТВ права, от УЕФА и ФИФА, спонсорства и реклами и от мачове. ТВ правата почти се изравняват с глобите на БФС и в клуба почти нищо не влиза от правата, заяви инвеститорът.

Бизнес-планът е реалистичен и е до 2028. Той е устроен на идеята този бизнес проект да бъде устойчив и да привлича още хора, които да инвестират в него, а не да бъде тежестта само на нас двамата с г-н Спасов. Идеята на новото АД е не да стартира на чисто, а сме планирали изчистване на всички задължения – те са приемствани. Ние, за да вземем лиценз и да продължим да съществуваме, вървим по линията на изчистване за над 300 000 лв. Нямаме користни цели! Не приемаме форма на управление, в която ние да решаваме всичко. Дейността на г-н Занев е гордост за мен. Всеки инвеститор, който погледне задълженията, знае, че това нещо ще фалира, но след 6 месеца с г-н Занев, това не се случи, каза Стефанов.

Припомняме, че при встъпването във временната длъжност на управител на клуба – Петър Занев обеща, че до половин година в клуба ще дойде инвеститор.

И двете комисии приеха с абсолютно мнозинство предложението. Ясно е, че Община Благоевград не може да издържа футболния клуб, така че да го поддържа в професионалната футболна лига и да постига целите, които имат професионалните клубове, а именно – първо да участва на най-висшето ниво на БГ футбола и второ да си поставя цели в участие и спечелване за Купата на страната, тоест да се изгради отбор, който да не се бори всяка година за оставане в групата, а да има по-големи цели за печелене на титли и медали. Така, че на всички ни е ясно, че това не може да се случи без частна инициатива и частни средства. В случая колегите, които предлагат това партньорство, гарантират на футболния клуб и Община Благоевград, че са готови да дофинансират клуба. От една страна това ще позволи да има бюджет, който ще позволи клуба да е финансово стабилен и най-вече с помощта на Община Благоевград, да съумеем да направим условията в школата, която е гордостта на футболен Благоевград, още по-добри, да я запазим и в крайна сметка децата. Които тренират да получават  своята реализация в професионалния отбор на клуба, коментира председателят на ОбС - Радослав Тасков за ИНФОМРЕЖА.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//