В Илинденци посрещнаха Боговете на виното

Снимки: Община Струмяни

Божествата благословиха лозовите масиви край селото

Едно от най-красивите и най-гостоприемни кътчета на България – с. Илинденци, посрещна за 31-ви пореден път Боговете на виното.

Както местната традиция повелява, в първата събота на месец февруари, Боговете на виното слязоха от красивите снежни върхове на Пирин планина в местността Масовец и благословиха лозовите масиви край село Илинденци.

Бойко Ибришимов - кмет на с. Илинденци, посрещна и поздрави с „Добре дошли“ десетките гости от страната и чужбина, като пожела „много здраве, благоденствие и още по-добра реколта през тази година от божествения местен еликсир на всички винопроизводители”.

Един от най-дългоочакваните моменти, който предизвика неповторима емоция за всички присъстващи, бе появата на древните Богове на виното - тракийският Загрей, фригийският Сабазий, гръцкият Дионис, римският Бакхус и Свети Трифон, придружени от шумна свита и красивата мома Кераца - кръстена на прочутата керацуда - уникално вино, всепризната царица на вината, който е един от най-старите запазени сортове бяло грозде в България, отглеждано единствено в този район.

Божествата изпълниха тракийския обред „Розалии”, наричан през различните епохи още Дионисиеви пиршества и Вакханалии. Този ритуал е съхранен отпреди 4 хиляди години и в основата му са виното и огънят, и тяхната пречистваща сила с която се поставя новото начало. Новото начало предвещава плодородна година за местните винопроизводители, тъй като пламъкът на огъня бе голям и висок.

„Ин вино веритас” – казвали Римляните

„Във виното е истината” – казваме и днес, след като отпием от чашата вино.

Виното е балсам за душата,

Виното е забрава за болката,

Виното е питието на ИСТИНАТА!

Дедите ни са предавали от поколение на поколение, майсторлъка на лозаря. Цялата магия, събрана във вълшебните бъчви, е разнесла славата на Илинденци и община Струмяни далеч, извън пределите на България.

Празничен водосвет и благословия за лозята и бъдещата реколта отслужи отец Георги Сарадинов.

След това започна тържественото зарязване на лозята, в което се включиха свитата на Боговете на виното, кметът на община Струмяни Емил Илиев, кметът на с. Илинденци Бойко Ибришимов, кметът на община Сандански Атанас Стоянов и голяма част от гостите на празника.

Празничният ден продължава на площада в с. Илинденци с церемония по награждаване на най-добрите бели и червени вина от региона, избиране и коронясване на Царя на виното, откриване на кулинарна изложба, представяне на ретроспективна фото изложба на празника през годините и богата културно-развлекателна програма с участието на: фолклорна формация "Ограждена"; Илинденски хороводен оркестър; празнична фолклорна китка, представена от танцов клуб „Малешевска китка“ от община Струмяни; танцов клуб „Перуника“ - гр. Кресна; танцов клуб „Македонска хубост“ - гр. Сандански и ансамбъл "Македонци".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK