Гранични нагазиха в нива с канабис край Илинденци

Снимка: Infomreja.bg

Директорът на Гранична полиция даде брифинг

4 ниви канабис за разкрити от МВР през последните дни в област Благоевград.

Една пък е открита в Бургаско.

Това обяви на брифинг директорът на ГД „Гранична полиция“ – Антон Златанов, който присъства лично в една от нивите, от която даде изявление пред медиите.

Именно насажденията с канабис в землището на село Струмяни ще бъдат унищожени. Това се отнася и за ниви в Петрич, Златарево и Бургас.

Акцията се провежда от месец като разкрития в цялата страна има през последната седмица. Самата операция се провежда активно в цялата погранична зона на България, уточни Златанов.

Нивата край Струмяни е над лозе в района на пилона с националния флаг при село Илинденци.

Всички територии са на труднодостъпни места, но не и за МВР. Самите ниви са оградени и за тях са полагани грижи редовно.

За голяма част от нивите провеждаме издирване и успяваме да задържим лицата, които полагат грижи за тях. От началото на годината имаме 14 образувани досъдебни производства, 8 задържани и 6-има от тях с повдигнати обвинения. Имаме отлично сътрудничество с прокуратурата, каза Златанов.

Той каза, че оперативни работници, които извършвали действия в района на открита в Петрич нива, лице е установено и опитало да изляга. След стрелба от страна на полицаите, лицето, отглеждало канабис, е задържано и служителите са наградени със заповед на директора.

МВР провежда и акцията против наркоразпространението началото на учебната година.

Една от основните цели е все по-малко наркотици да достигат до нашите деца, каза Златанов.

Той обясни, че нивите се отглеждат високо в планината, а от страна на органите на реда е необходима усърдност, за да открие нивите.

Само в този регион от началото на годината са унищожени около тон зелена маса канабис. За страната цифрите сочат, че 870 кг канабис са унищожени от началото на годината. В Бургас се унищожава 65 дка с наркотика.

Понякога между насаждения от царевица за прикритие, се засажда и канабис.

Причината за унищожаването на конопените растения е те да не бъдат изсушавани и да не достигнат до наркопазара, уточни Златанов.

Операцията, която се провежда на територията на страната, е доказателство за взаимодействието на институциите. В Русе е открита, например, наркооранжерия, каза още Златанов.

Във фокуса на МВР е и трафикът на дрога през границата ни.

Златанов каза, че акцията не е кампанийна, а се извършва постоянно.

Главен комисар Златанов посочи случаите с открита наркооранжерия в частен имот в сграда в Русе и на  ГКПП-Капитан Андреево, където беше задържан гражданин с 6 кг хашиш.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK