Пламен Алексиев: Илинденското въстание остава в историята като ненадминато по храброст

Нека днес сведем чела пред загиналите!

Уважаеми българи, скъпи съграждани,

На 2 август по нов стил 1903 г. избухва Илинденско-Преображенското въстание, което се явява връхната точка в национално-освободителните борби на македонските и тракийските българи срещу  Османската империя.

Революционерите Даме Груев, Борис Сарафов, Атанас Лозанчев нареждат на въстаническите отряди да започнат бойни действия с призива: ”По-добре смърт, отколкото скотски живот!”

Това силно мотивира въстаниците за борба и те се хвърлят в неравни битки с турците, които ги превъзхождат по човешки, военни и икономически ресурси. Безумно дръзко и с боен зов към империята на султаните, Илинденско-Преображенското въстание подчертава самородния български характер, жаждата за свобода срещу турската тирания.

Никое друго въстание на Балканите няма такова значение и не струва толкова, колкото това, в което за късо време са понесени толкова много опустошения, невинни жертви - мъже, жени и деца, опожарени села, изпепелени къщи, изнасилени жени от османските чети.

Статистиката е убийствено жестока, но Илинденско-Преображенското въстание остава в историята като ненадминато по храброст и самопожертвуване дело на шепа млади мъже, което трасира пътя на свободата.

Нека днес сведем чела пред загиналите и никога да не допускаме войни, защото от мира по-хубаво няма!

 

Пламен Алексиев

Кмет на община Радомир

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//