Започна втората полярна експедиция на българския военен кораб „Св. Св. Кирил и Методий“

Снимка: МО

Пет месеца ще продължи втората полярна експедиция на българския военен научноизследователски кораб

Българският военен научноизследователски кораб (НИК) 421 – „Св. Св. Кирил и Методий“, от състава на Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ започна своето второ плаване до Антарктика. Задачата на експедицията е осигуряване на условия за реализирането на десет научни проекта, които вече излизат извън пределите на българската база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън. Освен научните изследвания, които ще обезпечи, НИК 421 ще превози и близо 70 тона материали за строителството на новата лаборатория в района на българската база, съобщават от Министерство на отбраната.

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, представители на държавната и местната власт, общественици и други официални гости уважиха церемонията по изпращането на кораба, който потегли от Морска гара – Варна. Началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров пожела успешно плаване на членовете на екипажа, а на семействата им – търпение. Председателят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев получи флага на Военноморските сили на България, който да бъде развят на Ледения континент.

Преди да отплава НИК 421 бе посетен и от сто деца – възпитаници на основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“. Те разгледаха кораба, а на командира му – капитан II ранг Николай Данаилов, подариха бутилка с послание, което той да отнесе на Южния полюс.

Пет месеца ще продължи втората полярна експедиция на българския военен научноизследователски кораб. Първото пристанище, в което ще има престой, е в Картахена, Испания. Оттам ще се отправи към Южна Америка, където ще посети две пристанища. След преминаване на пролива Дрейк ще достигне до о. Ливингстън.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK