МВнР: Консулите изнемогват, утре се активира директива 55 за временна закрила

Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова докладва, че ведомството осигурява безплатна помощ на редица граждани в Украйна

Над 1000 българи са евакуирани от Украйна до този момент - отчетоха от Министерство на външните работи пред Комисията по политиките на българите извън страната. 200 са пристигнали от Киев с 4 автобуса, от Одеса - 2 автобуса, още хора със собствен транспорт, 55 души са дошли с транспорт от Турция, каза Иван Кондов, постоянен секретар на министерството.

Той посочи, че се евакуират и хора по вода от Одеса към Румъния, служители от консулствата във Варшава, Будапеща, Молдова, Румъния са по различни гранични пунктове, предвижда се да се изпратят служители, тъй като консултите изнемогват. От МВнР съобщиха, че има организирани линии от Одеса до границата, които 2-3 пъти на ден пътуват, както и че се подготвя инициатива за извозване на хората на румънска територия, около 120 места в автобуси.

По данни на министерството са останали хора от отдалечени райони - и призовават да могат да достигнат на територията на Полша, Румъния, за да се превозят към България.

Мая Добрева - политически директор на дирекция "Икономически въпроси" съобщи, че на 3 март (утре) ще има заседание на съвет "Правосъдие и вътрешни работи", на което се очаква да се активира за първи път директива 55. Тя се отнася до минималните стандарти за предоставяне на временна закрила за масов поток на разселени лица, бягащи от война в държави на ЕС, което регулира баланс при държавите-членки.

Така, когато се предоставя помощ на разселени лица, държавите-членки трябва да гарантират, че лицата, които получават, включително и хората от български произход, ще трябва да имат достъп до настаняване. От ЕС ще се отпуснат средства, а лица с временна закрила ще имат всички права - работа, училище, медицинско обслужване, без право на гласуване. България ще подкрепи активирането на тази директива.

Дипломатът добави още, че от Украйна се извеждат основно жени и деца, тъй като мъжете подлежат на мобилизация. Българската общност там е над 200 000. "С това не сме се сблъсквали досега, в мрежата на политическите директори се търси подкрепа. България е извела и чужди граждани. Обмислят се варианти да се подсилят границите с консулски служби, но на този етап се въздържат", посочи Добрева.

Тя коментира и пристигналите у нас бежанци - засега се настаняват безплатно в хотели, но не знаят това докога ще продължи.

На този етап на хората се предоставят хотели, но те не са мигранти. МВнР иска подпомагане от Министерство на труда и социалната политика, тъй като не могат да кажат къде и как ще се разселят чужденците. Ясна картина колко бежанци има в страната ще има след 3 месеца.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова докладва, че ведомството осигурява безплатна помощ на редица граждани в Украйна - предоставяне на правна помощ при поискване, ако се покриват определени социални критерии, доходи, липса на жилища, като от днес предоставянето е преведено освен на английски език, така и на украински език.

Създава се организация за прилагане на хипотеза да се осигури разглеждане на преписки с искане на гражданство, но не може само с администрацията на МП, трябва да се направят различни проверки от ДАНС. В тази връзка Йорданова е подготвила доклад за оперативно заседание на МС - да се разгледа следващата седмица, без изменение на нормативната рамка.

Общо преписките са 7302, на основно български произход 6434, 743 на основание български родител.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK