ЕС няма "план Б" за помощта за Украйна

Снимка: ЕПА

Това заяви полският премиер Доналд Туск

Полският премиер Доналд Туск заяви, че няма "план Б" за помощта на Европейския съюз за Украйна, съобщава "Ройтерс".

Той подчерта, че унгарският премиер Виктор Орбан, който бави подкрепата, трябва да реши дали Унгария е "част от нашата общност".

"Трябва да играем силно и честно, няма място за компромис. Няма среден път - или сте на украинска, или на руска страна", отбеляза Туск преди срещата на върха на лидерите на 27-те страни членки на ЕС.

Орбан е единственият евролидер, който изрази неодобрение относно помощния пакет на ЕС и поиска годишно гласуване за дългосрочната помощ.

Срещата на върха днес се смята за последна възможност да бъде постигнато споразумение по четириодишен план в размер на 50 милиарда евро икономическа помощ за Украйна, която се бори срещу руската инвазия от 2022 г. насам.

Унгария, която поддържа близки отношения с Москва, настоява за годишна преоценка - нещо, което би ѝ дало право да налага вето на плащанията всяка година.

От своя страна министър-председателят на Естония Кая Калас бе категорична, че държавите членки на Европейския съюз трябва да постигнат съгласие за дългосрочен помощен пакет за Украйна.

Тя посочи, че "моделът на предоговаряне" за помощта за Украйна не трябва да се връща.

Премиерът на Латвия Евика Силиня пък подчерта, цитирана от "Политико", че решението трябва да бъде намерено възможно най-скоро, за да се решат и други проблеми, като въпросите с фермерите или миграцията.

"Прекарахме много време в дебати, докато Украйна се бори за своите домове и свобода", заяви тя и добави, че Европа трябва да изпълни обещанието си и да предостави предвидимо и дългосрочно финансиране на Украйна.

Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел отбеляза, че ще призове лидерите възможно най-скоро да постигнат споразумение по пакета за Украйна. "Русия е най-голямата заплаха за европейската сигурност. Ако не го направим, ще платим по-висока цена", предупреди той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK