България ще има Спешна помощ по въздух през февруари

Снимка: Infomreja.bg

При какви случаи ще лети въздушната линейка?

Броени дни преди пристигането на първия хеликоптер за Спешна помощ екип на "По света и у нас" влезе в координационната централа на Центъра за въздушна Спешна помощ в София. Там вече се подготвят екипите, които ще решават кога и къде да изпратят въздушна линейка.

Заместник-министърът на здравеопазването Илко Гетов съобщи, че хеликоптерът, който очакваме от Италия ще пристигне у нас на самоход между 18 и 23 януари. Разбира се, ако атмосферните условия са подходящи за изпълнение на полета. Ще го управляват пилоти на производителя, пише БНР.

След като българските власти приемат машината официално, ще започнат тестови облитания, в които ще участват италиански и български пилоти. Екипът на производителя ще бъде на разположение у нас половин година.

Трите екипа, които ще работят в координационната централа на Центъра за Спешна помощ по въздух след пристигането на първия хеликоптер, са преминали специални курсове, но им предстоят още обучения. Диспечерите в тази зала ще преценяват при какви ситуации и къде да изпратят въздушна линейка.

"При катастрофи с множество пострадали, при природни бедствия, при производствени аварии", посочи д-р Пресиян Василев - ръководител на смяна в координационната централа на ЦСМПВ.

Д-р Георги Деянов, директор на ЦСМПВ, допълни, че те ще бъдат използвани за транспортиране на пациент до друга болница.

"Може да се използват при донорски ситуации за транспорт на органи, за превоз на консултанти, когато е необходимо бързо да се вземе решение, както и за пренос на кръвни продукти".

Във всяка диспечерска смяна в координационната централа ще дежурят един лекар и четири медицински сестри. Решението къде и кога да се изпрати хеликоптер ще взима медикът.

"След повторна оценка на състоянието на пациента, след като се прецени дали той е подходящ изобщо за транспорт с хеликоптер, се получава одобрение от авиационния оператор", д-р Пресиян Василев- ръководител на смяна в координационната централа на ЦСМПВ

Най-малко една година Спешна помощ по въздух ще се оказва само през деня. Хеликоптерът не е пригоден за издирване в планината, но може да транспортира пострадали оттам.

"Първият хеликоптер, по мои очаквания, ще може да се използва във втората половина на месец февруари, тъй като има процедури по регистрацията му, облитане и носене вече на дежурство", посочи проф. Илко Гетов - зам.министър на здравеопазването.

Хеликоптерът, четирите спешни екипа и пилотите ще дежурят в базата на гранична полиция във "Враждебна". Предстои изграждането на шестте бази за въздушни линейки в страната. Тепърва ще се обособяват и площадки за кацане в големите болници на всеки областен град.

"Единствените, които няма да имат, са болницата в Кюстендил, тъй като наблизо има площадка на "Гранична полиция". В Габрово, защото е много близо до Велико Търново. В Силистра също не е необходима, защото до болницата има голям стадион, на който може да кацнат", обобщи проф. Илко Гетов - зам.министър на здравеопазването.

До края на тази годна се очаква да пристигнат още два хеликоптера за въздушна Спешна помощ, а останалите три ще бъдат доставени поетапно до април на 2026 година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK