Патрушев: НАТО помага на Украйна да атакува Русия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Николай Патрушев е секретар на Съвета за сигурност на Русия

Близкият до президента на Русия Владимир Путин влиятелен секретар на Съвета за сигурност на страната, Николай Патрушев, заяви във вторник, че НАТО на практика воюва с Русия в Украйна и че воденият от САЩ военен съюз е помогнал за организирането на удари на суверенна руска територия, цитира думите му Ройтерс.

Патрушев, каза, че 75-годишната история на НАТО от основаването му на 4 април 1949 г. е показала, че НАТО е дългосрочен източник на "опасност, криза и конфликт".

"Североатлантическият алианс де факто е страна в украинския конфликт и активно участва в организирането на обстрела на руски територии", каза Патрушев пред вестник "Аргументы и факты".

"В неговите рамки се вземат колективни решения за нови доставки на оръжие с увеличаване на техния технически и далекобоен капацитет, а инструкторите на НАТО в няколко страни обучават наемници и диверсанти за участието им в антируските операции.

Украйна нанесе удари дълбоко в руска територия през последната година, бомбардирайки петролни рафинерии и оръжейни фабрики с дронове и многократно обстрелвайки руски гранични райони.

Съединените щати многократно са заявявали, че не подкрепят украинските удари вътре в Русия.

Путин миналия месец предупреди Запада, че директен конфликт между Русия и НАТО ще означава, че планетата е на крачка от Трета световна война, и каза, че някои военни от НАТО вече присъстват в Украйна.

Патрушев, един от най-влиятелните ястреби в Кремъл, описа НАТО като инструмент на Съединените щати, които според него искат окончателно да унищожат Русия и да откраднат нейните огромни природни ресурси.

"Западът разглеждаше разпадането на Съветския съюз само като един от етапите на конфронтацията с Русия", каза Патрушев.

"Отслабването на страната ни като икономически и политически конкурент и последващото й отстраняване от политическата карта на света чрез разчленяване са дългосрочни стратегически цели на Вашингтон, Лондон и контролираните от тях страни от колективния Запад.

НАТО, каза Патрушев, "систематично увеличава военния си потенциал по нашите граници от Баренцово до Черно море" и провежда маневри близо до руска територия." /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//