Преминахме към лятното часово време

Снимка: БНР

Тази нощ преместихме стрелките с час напред

Преминахме към лятно часово време – на 31 март в 3 ч. преместихме часовниците с час напред.

Това важи за всички държави в Европейския съюз въпреки решение от 2018 г. на Еворпейската комисия да престанем да местим стрелките два пъти в годината, като се вземе решение дали Съюзът да остане на лятно или зимно часово време.

То беше взето след допитване, в което преобладаващото мнозинство от 4,6 млн. европейски граждани призоваха за прекратяване на тази практика.

Заради проблемите, които предизвикаха COVID пандемията и войната в Украйна, въпросът със смяната на часовото време остана на заден план.

Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник "Парижки журнал" през 1784 г., като предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано.

На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. като мярка за спестяване на гориво във военната обстановка.

Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г. САЩ последва примера ѝ през 1918 г.

Местенето на стрелките в Европа е въведено през 1976 г. по искане на Франция. В България тази практика е въведена през 1979 г. С постановление от 1997 г. лятното часово време влиза в сила от 3 ч. сутринта в последната неделя на месец март.

Специалистите твърдят, че при смяната на часовото време стресът за организма е голям и му е нужна поне седмица, за да свикне с промяната. Повишава се рискът от инфаркти, инсулти и обостряне на хронични заболявания.

Отново ще преместим часовниците с час назад на 27 октомври, ако няма решение да останем на лятно часово време, припомня bTV.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK