ЕС дава 75 млн. евро хуманитарна помощ за Газа

Снимка: БГНЕС

Урсула фон дер Лайен: Невинните цивилни заслужават подкрепа

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че ЕС утроява хуманитарната помощ до 75 милиона евро за Ивицата Газа, която е изправена пред ответна бомбардировка от Израел заради смъртоносната атака на „Хамас”.

Израел предупреди 1,1 милиона души да се евакуират от северната част на Газа преди очакваната широкомащабна сухопътна офанзива срещу „Хамас”, седмица след като ислямистката групировка предприе най-смъртоносната атака в историята на Израел.

„Ще продължим тясното си сътрудничество с ООН и нейните агенции, за да гарантираме, че тази помощ ще достигне до нуждаещите се в Ивицата Газа“, каза Фон дер Лайен в изявление след разговор с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, предаде БГНЕС.

По-рано организацията на обединените нации отправи спешен призив за 294 милиона долара за справяне с най-спешните нужди в Газа и окупирания Западен бряг поради скорошните боеве.

„Комисията подкрепя правото на Израел да се защитава срещу терористите от „Хамас” при пълно зачитане на международното хуманитарно право. Ние работим усилено, за да гарантираме, че невинните цивилни в Газа получават подкрепа в този контекст“, добави тя.

Комисарят за управление на кризи Янез Ленарчич подчерта, че е от съществено значение да се осигури безопасен и неограничен достъп за хуманитарна помощ.

По-рано тази седмица ЕС обяви спешен преглед" на своята помощ за развитие за палестинците след офанзивата на „Хамас”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK