Европейският парламент и Съветът на ЕС се споразумяха за защита на фермерите

Снимка: ЕПА

Европейската комисия се ангажира да засили наблюдението на вноса на зърно

В понеделник вечерта Европейският парламент (ЕП) обяви, че е постигнал "ново предварително споразумение" със Съвета на ЕС относно удължаването на временните търговски мерки спрямо Украйна, съобщава news.bg.

"По силата на това ново споразумение със Съвета ние засилихме предпазните мерки за защита на европейските земеделски стопани в случай на сътресения на пазара, причинени от украинския внос. С удължаването на мерките за търговска подкрепа с още една година това споразумение също така демонстрира непоколебимата солидарност и подкрепа на ЕС за Украйна", заяви докладчикът на ЕП Сандра Калниете.

Преговарящите от страна на евродепутатите и белгийското председателство на Съвета на ЕС постигнаха съгласие за суспендиране на вносните мита и квоти за украинския износ на селскостопански продукти за ЕС за още една година, до 5 юни 2025 г.

"Тези едностранни мерки за либерализиране на търговията ще помогнат за стабилизирането на украинската икономика и ще улеснят постепенното интегриране на страната във вътрешния пазар на ЕС. В случай на значителни смущения на пазара на ЕС или на пазарите на една или повече държави от ЕС, дължащи се на украински внос, например на пшеница, регламентът гарантира, че (Европейската) комисия може да предприеме бързи действия и да въведе всички допълнителни мерки, които счита за необходими", се казва в съобщението на ЕП.

В документа се посочва, че "като част от засилените мерки за защита на земеделските стопани в ЕС може да бъде задействана "аварийна спирачка" за особено чувствителни селскостопански продукти, а именно птиче месо, яйца, захар, овес, зърнени култури, царевица и мед".

Преговарящите обаче постигнаха съгласие да удължат базовия период, използван като основа за прилагането на тази автоматична защита, така че ако вносът на тези продукти надхвърли средния внос, регистриран през втората половина на 2021 г. и през 2022 г. и 2023 г., митата ще бъдат приложени отново.

Освен това Европейската комисия се ангажира да засили наблюдението на вноса на зърно, по-специално на пшеница.

Сега Европейският парламент и Съветът на ЕС трябва официално да одобрят временното споразумение. Срокът на действие на настоящите търговски мерки изтича на 5 юни 2024 г., а новите правила следва да влязат в сила веднага след тази дата, заявиха от Брюксел.

На 13 март Европейският парламент отхвърли предложението на Европейската комисия за удължаване с още една година на суспендирането на вносните мита и квоти за украинския износ на селскостопански продукти и изпрати документа за преразглеждане.

"Депутатите предадоха доклада на Комисията по международна търговия на ЕП с оглед провеждане на преговори със Съвета на ЕС", се казва в изявление на Европейския парламент.

Депутатите поискаха изменения в предложението на Европейската комисия за мерки, насочени към защита на европейските селскостопански производители в случай на проблеми, дължащи се на прекомерен украински износ на селскостопански продукти.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK