Учени доказаха най-дългата миграция на вълк в Европа от 1240 км

Снимка: iStock

Той е изминал разстоянието от Германия до Испания

Изследователи проследиха миграцията на сив вълк през три европейски държави - от Германия до Испания - най-дългото регистрирано разстояние досега.

Вълкът, роден в Германия, е успял да стигне до Североизточна Испания, съобщи Автономният университет на Барселона (UAB).

Мъжкият, наречен GW1909m, е изминал най-малко 1240 км от родното си място в Нордхорн в Долна Саксония, кръстосвайки Франция, преди да се установи близо до село в Каталонските Пиренеи, където за последен път е бил забелязан през февруари 2023 г.

Най-дългото регистрирано досега разстояние включваше миграция на вълк от 1092 км между Норвегия и Финландия.

Според барселонския университет GW1909m е "пример за поведенческата пластичност и физическия капацитет" на вълците, включително и защото е успял да премине през гъсто населени с хора райони.

Лаборатории по молекулярна генетика в Германия, Франция и Каталуния съвместно анализираха изпражненията на вълка - които съдържат генетична черта, открита в централноевропейските глутници, за да определят дългото му пътуване.

В Испания изпражненията са открити от специализирани кучета за следене, които помагат на лесовъдите да наблюдават популациите на вълци.

Учените смятат, че движенията на дълги разстояния са от ключово значение за свързването на отдалечени популации на вълци, тъй като те помагат за предотвратяване на генетична изолация и кръвосмешение.

Нарастващият брой вълци в цяла Европа доведе до конфликти с местните земеделски и ловни общности. Европейската комисия алармира за увеличената популация още миналия септември, а в края на годината снижи степента на защита на вида, за да даде възможност на земеделците по-добре да защитят добитъка си.

По данни на комисията вълци живеят в 23 от 27-те държави от ЕС, като популацията им е поне 20 хил. екземпляра. /dnevnik.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK