Премиерът акад. Денков: Няма причина за здравни ограничения

Снимка: Infomreja.bg

Министър-председателят изрази опасения за риска от ескалация на напрежението в Израел

В момента няма никаква причина да се променят правилата за здравна безопасност и да се налагат каквито и да е ограничения. В традиционното си месечно интервю в социалната мрежа Фейсбук днес министър-председателят акад. Николай Денков категорично опроверга разпространяваните в интернет лъжи за предстоящ локдаун или масово носене на маски заради COVID-19.

Акад. Денков припомни, че още през миналата година беше приет национален план за справяне с пандемията, в който ясно са описани индикаторите, при които е необходимо въвеждането на допълнителни мерки, съобщават от Правителствената информационна служба. Един от ключовите индикатори е натовареността на болниците, а към момента няма никакви сигнали за претоварване на здравната система. Страната ни продължава да се намира на най-ниския етап на реакция съобразно епидемиологичните показатели. „Няма никаква причина да се търси развитие в друга посока“, заяви още премиерът и призова българските граждани да се информират по темата само от официални източници.

Министър-председателят потвърди, че правителството продължава да търси конструктивен диалог за енергийния преход във въглищните региони. „Споразумението е добро за всички, но част от миньорите и енергетиците все още са заблудени от хора с политически амбиции, от хора, които действат на принципа – колкото е по-зле за България, толкова е по-добре за нашите политически амбиции. Никой няма полза в момента от запушената магистрала, от нагнетяване на напрежението, нека да седнем и да огледаме плановете“, заяви акад. Денков. Той посочи териториалните планове като ключовите документи, които ще помогнат на въглищните региони да се адаптират по-добре към прехода. „Ясно е, че ще има преход. Той ще става плавно и с грижа за хората. Няма да затваряме административно ТЕЦ-ове. Ще развиваме новите технологии и ще поддържаме енергийната сигурност с необходимите базови мощности“, добави премиерът.

Страната ни продължава да полага всички усилия за влизане в Шенгенското пространство през декември т.г., каза още министър-председателят. „Имаме много сериозен напредък по отношение на преговорите за Шенген. Все още няма гаранции, но разговорът вече е много различен заради работата на това правителство и подкрепата, която то има в парламента. Имаме сериозен напредък и по еврозоната. Това е европейското бъдеще на България и напредваме много бързо към него. Имаме  много ясна програма, тя се изпълнява с бързи темпове. За няколко месеца свършихме работа, която е отлагана години наред“, категоричен беше акад. Денков. По думите му е от изключително значение настоящата сесия на Народното събрание да приключи успешно с приемането на предвидените законодателни промени и промените в Конституцията. „Ако успеем, това ще бъде най-успешната сесия за много години назад. Ако процесът се пресече сега, много от заложените успехи за следващите месеци и години ще бъдат изгубени“, заяви премиерът.

Министър-председателят изрази опасения за риска от ескалация на напрежението в Израел и изтъкна, че кабинетът има готовност да осигури допълнителен полет на правителствения самолет, ако има още българи, желаещи да се приберат в България. „Няма никакво съмнение, че конфликтът, който виждаме в Израел, е свързан с конфликта в Украйна и с това, което виждаме като серия от преврати в Африка. Има много сериозна координирана акция за дестабилизиране на света в момента. Това е начин да се измести фокусът на света от нападението на Русия над Украйна и опит да се разпредели това напрежение върху по-големи части от света. Решението на тези конфликти през следващите месеци и години ще предопредели какво ще се случва в света десетилетия напред, ще предопредели бъдещето на нашите деца и внуци“, заяви  още акад. Денков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK