Кметът на Кюстендил за болницата: За година държавата е дала една количка за патоанатомия

Снимка: Infomreja.bg

Той настоя депутатите да се борят за повече пари за МБАЛ „Д-р Никола Василиев“

Да извадим от списъка апартаменти общинска собственост и да отправим покана към български студенти по медицина, млади лекари или хората от Западните покрайнини. Въпросът е да влеем сила в нашата болница, за да не се стига до затваряне на отделения или да ходим в други болници. Това призова по време на днешната сесия на ОБС- Кюстендил, общинският съветник Георги Петров.

От своя страна кметът инж. Огнян Атанасов заяви, че вече е провел разговори с ръководството на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“. „Има едно младо момче – лекар, който предстои да получи общинско жилище. Знаете, че аз и в предизборната си кампания акцентирах на това нещо, че е изключително важно. Това беше причината и Общинска администрация да предложи да има стипендии за лекарите.

Благодаря на ОбС- Кюстендил, че гласува предложението. Предстои да уточним процедурата - дали ще правим тристранен договор с болницата и студентите за стипендиите. Тази година заварих свободни 5 жилища, част от тях вече са отдадени, надявам се да се освободят други вследствие на ревизията ,която правим на жилищата. Иначе вече имаме случай конкретно с доктор, който ще получи общинско жилище“, отговори кметът инж. Огнян Атанасов.

Той посочи, че през миналата година държавата е дала на болницата в Кюстендил 1 количка за патоанатомия на стойност 13 хил. лв.

„За мен не е нормално и затова молбата ми е народните представители тази година да се борят за повече пари. Има три подадени предложения за капиталови разходи от страна на болницата, които са за доста по-сериозна сума то тази. Не е сериозно болница като тази, която обслужва население от 60 000 души, да се насочат 13 хил. лв. за количка за патоанатомията“, заяви още кметът.

По време на днешното заседание на местните парламентаристи председателят на ОбС- Кюстендил, Димитър Велинов обяви, че предстои да се направи Регистър на питанията на общинските съветници. „Този регистър ни задължава да го имаме, така че всички тези питания ще се подават там в 7-дневен срок преди сесията на ОбС. Разискванията по всички точки остават.

Ограничението на времето за питания на общинските съветници ще бъде 30 минути, толкова ще бъде и времето за гражданите. Не повече от 6-ма души ще могат да се изказват на една сесия, респективно по 5 минути на всеки. Отговорът, който кметът дължи може да се прави както писмено, така и устно. Комисията, която ще бъде ангажирана за изработване на измененията в настоящия правилник, ще бъде предложена на следващата общинска сесия“, разясни Димитър Велинов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK