Радослав Костадинов, Граждански блок: Важно е гражданите да започнат да усещат ползите от ЕС

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

Интервю с Радослав Костадинов, кандидат за член на Европейския парламент от Република България и кандидат за народен представител от  МИР 1 - Благоевград, от платформата "Граждански блок":

Какво е бъдещето на ЕС?

Несъмнено е, че ЕС има бъдеще и нашето бъдеще е в ЕС. Но нашите евродепутати не трябва да са там само, за да правят питане. Там се водят БИТКИ. Орбан затова е силен и харесван. Орбан излиза и казва: Майната ви, няма да приема това, което вие искате - ние сме с вас, но не на всяка цена и не в ущърб на националния ни интерес!

Бъдещето на ЕС минава през подобряване на неговото функциониране и ефективност. Важно е гражданите да започнат да усещат ползите от членството в Съюза. Необходимо е европейските политики и институции да бъдат по близо до гражданите, за да може по-добре да разберат нуждите им.

Следва да се преосмисли политиката по отношение на Зеления преход или така наречената Зелена сделка:

Интересното е, че Германия отваря своите затворени въглещни централи, поради недостиг на енергия, а карат нас да затваряме своите! В Маришкия въглищен резерв има залежи за 70 години напред на въглища, които са български въглища, което не е зависимост на нашата икономика и енергетика от Русия.

Но важното в политиката е да подготвиш за ПРОМЯНАТА! А българската политика до този момент не е подготвила нито икономиката, нито хората, за да се премине към този преход. Затова се правят предварителни политики, обучения, пренастройване на индустрията и т.н.

Ние не сме го направили, как така ще го правим изведнъж. Това е Абсурд! Затова и тезата на ГБ е отлагане на ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА. Запазване на въглищата и работните места. Подновяване на строежа на АЕЦ Белене заедно с Козлодуй.

В противен случай ни чака икономически срив на цели региони, какъвто е и Стара Загора.

Друг съществен момент е приемането на ЕВРОТО. Ние не отричаме ЕВРОТО, но както при Зелената Сделка, нещата трябва да бъдат вкарани последователно, системно, с подготвяне, с допитване, до момента,  в който обществото в по-голямата си част намали страховете си и чувства сигурност. Хората трябва да са убедени, че нещата ще станат и ние ше преминем кризата, защото винаги първоначално има една криза на увеличаване на цените и след това на намаляване. А нашите политици не са ни подготвили за това!

Ролята му на световната сцена - приоритети и перспективи

ЕС е глобален играч, но трябва да запази мястото си на международната сцена. Предизвикателствата породени от войната в Украйна, кризата в Газа, противопоставянето м/у Запада и Китай, ЕС трябва да намери своето място в това противопоставяне между САЩ от една страна и Китай от другата страна. Изисква се ефективен ЕС, който да отстоява интересите на гражданите си по най-добрият възможен начин. Основните предизвикателства са свързани с намирането на мирно решение във войната в Украйна. И тук трябва нашите политици да защитят националния, българският интерес. Никой не иска война на границата ни и да бъде въвлечен в такава заради чужди интереси. Затова трябва незабавно да се търси диалог с цел мирно решение на войната. Всичко друго ще ни въвлече в нещо, което никой български гражданин не заслужава. Крайно време е нашите политици да защитят българския гражданин и интерес, а това минава през диалог с цел постигане на мир между Украйна и Русия. Не ни трябват политици, които са подлогата на ЕС и ни превръщат в модерни роби!

Европейска идентичност и интеграция

ЕС е основан на принципи и ценности, на върховенство на закона, равенство, свобода, демокрация, права на човека. Но състоянието и бъдещето на ЕС е разклатено от самият ЕС. Към днешна дата доверието в ЕС е разклатено, което поставя под въпрос и общата валута един ден. Утре ако започне да се разпада ЕС какво става с общата валута? Живял съм дълги години в Лондон и защо Великобритания никога не помисли да приеме еврото? Да не би да са глупави или по-скоро е една страна с ясна икономическа стратегия и знае последствията от приемането на общата валута. Ние сме недоволни от ЕС, защото са като слуга на своите либерални партии и мислене. Остава впечатление, че се защитава интереса на големите държави, а тези на малките като България са избутани в периферията. ЕС не се обърна към нас да ни опознае, защото ние не сме Германия и Франция. Ние сме с патриархални ценности, ние сме консервативни и не приемаме образа на победителя на Евровизия или да не знаеш колко пола си! Докато ЕС виждаме, че има др ценности и друго отношение към равенството. По лошото е, че ЕС в момента се опитва да налага тази форма на ценности и равенство. Те ни взеха чисто политически, но ни дискриминират. Битката е България да има равнопоставено участие и присъствие, а не само да сме YES и да сме YES държава. А това е така, защото такива са ни депутатите и такива не трябва да изпращаме.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//