Протестиращите румънски таксиметрови шофьори не постигнаха споразумение с правителството

Снимка: БТА

Недоволните ще решат дали ще продължат с гладна стачка, или ще блокират града

След 3-часови преговори в сградата на румънското правителство на площад “Виктория” в Букурещ днес, протестиращите таксиметрови шофьори не постигнаха споразумение с управляващите. Недоволните ще решат дали ще продължат с гладна стачка, или ще блокират града, информира БТА.

“Веднага щом излязохме от сградата на правителството, предупредихме полицията, че има риск утре да се събудят и градът да е блокиран. Призоваваме и жандармерията да застане на наша страна. Нашият фалит би означавал намаляване и на техните заплати. Станахме дойната крава на капиталистите. Окрадоха Румъния. Разрушиха всичките й природни богатства. Действат като Чаушеску, само че се казват по друг начин и използват по-помпозни думи”, казаха участниците от преговорния екип. Изявлението им бе излъчвано на живо в официалната фейсбук страница на Асоциацията на таксиметровите превозвачи.

Над 1300 таксиметрови шофьори от Букурещ, Тимишоара, Сибиу, Крайова, Търгу Жиу и други части на Румъния протестират на “Площада на Конституцията” пред сградата на парламента в румънската столица. Те скандират “Долу правителството”, “Няма да се предадем”, “Няма да си тръгнем”. По служебните им автомобили са закачени плакати с надпис: “Защо една и съща дейност се регламентира с два закона”, “Срещу нелоялната конкуренция”, “Румънски таксиметрови шофьори сме, не слугуваме на чужденци”.

В началото на днешната демонстрация недоволните надуваха клаксони и вувузели без прекъсване в продължение на пет минути. "Да видим дали можем да счупим с пронизващия звук прозорците на властта. Нека да ни чуят чак на площад "Виктория", заяви от трибуната един от протестиращите. След това всички заедно изпяха химна на Румъния. Много от участниците в акцията развяваха националния флаг на Румъния. 

“Аз съм про Европа, но не искам да ме поставят на колене, защото така са решили определени политически кабинети. Да, приеха ни в Европа, приеха ни в НАТО, защото имаха нужда от нас, ние нямаме нужда от тях. Заради интереси. И след това, лека-полека, започнаха да ни налагат правила и регламенти, закони, които пазят тях, но разрушават нас”, коментира за БТА един от протестиращите. 

“Нека компаниите за споделено пътуване да бъдат задължени да са регистрирани в Румъния. Това искаме. Това не е против закона. Трябва да сме равни с тях или по-скоро те да са равни с нас. Трябва да спазваме едни и същи правила, да играем една и съща игра”, отбеляза друг демонстрант от Сибиу. 

“От 102 години в Румъния има таксиметрови услуги. Преди 102 години за първи път такси е направило курс по улиците на Румъния. Затова се обръщам към господата министри да не ни налагат платформи, които пълнят джобовете им с пари, а нас ни ограничават. Има голяма корупция в Румъния. Вероятно от нас ще започне една чиста революция. Не, както беше през 89 г. със смъртни случаи.  Но ще сме на улицата. И не става дума само за нас, таксиметровите шофьори. Става дума за социалния живот на всички в Румъния. Ножът опря до кокала”, сподели протестиращ от Крайова.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK