Няма да има фестивали в Благоевград за сметка на Общината

Снимка: Infomreja.bg

Строгата финансова дисциплина, наложена от кмета, продължава да действа

Няма да правим грандиозни фестивали за сметка на Общината.

Това заяви кметът на Благоевград на редовната си понеделнишка пресконфереция.

Методи Байкушев представи още веднъж пред обществеността програмата за управление за мандат 2024-27, която на петъчната редовна сесия на ОбС бе докладвана.

Благоевград залага всичко за предвидените за общината 85 млн. лв. по програма „Региони в растеж“, но за тази цел е необходимо Общинската администрация да подготви проекти до края на годината, които да предаде на управляващия орган и те да бъдат разгледани, одобрени и финансирани.

Проектите обаче ще станат реалност в продължение на 4-е години.

Вече ръководството е провело няколко срещи с Камарата на строителите, които да дадат своите идеи за проекти, но Байкушев помоли гражданите също да се включат с идеи.

Основните цели кметът набелязва като цялостно обновяване на центъра, на парк „Ловен дом“, създаване на ново училище, обновяване на сградата на бившия партиен дом, където сега е ПИФ на ЮУЗ, корпус на АУБ и Регионалната библиотека.

За кметът най-голямото предизвикателство е влагането в експлоатация на системата за управление на отпадъци, защото ако тя не заработи, ще трябва да бъдат върнати парите по програмата, финансирала проекта.

Проблем в случая е, че депото и инсталациите са с по-голям капацитет и няма достатъчно отпадъци, които сега да „захранят“ системата.

И отново Байкушев заговори за дълга на Общината – който или ще се разсрочи или „ще се поеме допълнителен общински дълг“.

Кметът ще приложи и следните мерки: преобразуване или ликвидация на част от общинските дружества, увеличаването на наемите и таксите за ползване на общински имоти и терени, недопускането на немарливо поставяне на преместваеми обекти.

Още за програмата вижте тук:

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK