Май: Целият месец е празничен за Благоевград, културната програма е ясна

Снимка: Infomreja.bg

Юни, обещаха, няма да е по-различен

Заместник-кметът по културата и спорта в община Благоевград – Станислав Кимчев, представи културната програма за месец май заедно с д-р Александра Ковачева, зам.-директор на ЦЛТРДБ.

На 17 и 18 май ще бъде проведен за 4-и пореден път детския фолклорен фестивал „Шарено цвете“ с участието на деца от всички детски градини.

Над 800 участници ще се включат в събитието, в което ще има още и гости от Македония и Гърция.

На 22 май също традиционно ще бъде наредена традиционната изложба „Приказни герои“ в Центъра за лично творчество. В нея всеки ще се наслади на керамични изделия, арт палитри и приложни изкуства. Часът на откриването ѝ е 17.

На 23 май от 16 ч. пък съставите от Народното читалище излизат на концерт. Час по-късно за поредна 40-а година благоевградчани ще се насладят на съвместната изложба на всички художници от региона в Градската художествена галерия.

В 18 ч. във фоайето на читалището кметът ще награди заслужили дейци от Благоевград на официален прием.

Денят завършва с концерт на Биг-Бенд от 20 ч. на площад „Македония“, а час след благоевградския бенд на сцената излиза Силвия Кацарова.

„Селекция от звездни изпълнители ще се качи на голямата сцена в празничните дни. Първият голям концерт на 23 май ще открият инструменталистите от Биг Бенд - Благоевград с участието на солистите Христина Кацарска и Марияна Костова. Кулминацията на вечерта ще бъде неповторимата Силвия Кацарова, която ще зарадва публиката с вечните си хитове“, каза зам.-кметът Станислав Кимчев.

Богата културно-музикална програма е подготвила Община Благоевград по повод 24 май.

 „Под светлините на прожекторите навръх 24 май ще излязат нашумялата група „Молец“, дует Бисера и Лидия с модерния си аранжимент на фолклорни ритми и младите таланти от музикално училище „Престо“. Община Благоевград тази година е заложила на многообразие от стилове, за да отговори на очакванията на различни поколения. Не пропускайте да се докоснете до любимите си изпълнители и да изживеете едни незабравими и вълнуващи мигове“, с тези думи зам.-кметът призова жители и гости на града да се включат в празника на Благоевград за един от най-светлите български празници.

Честванията за 24 май по традиция ще започнат с полагане на цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий и тържествено шествие на училищата в община Благоевград. В 11 ч. пред НХГ ще бъдат поднесени цветята, а в 11.15 ч. две шествия – от гимназията, и от Съдебната палата, тръгват и се сливат на пл. „Македония“.

В програмата участие ще вземат и деца, и младежи от различни танцови и музикални школи.

Класика и фолклор ще се преплетат на пл. „Македония“ на 25 май, когато сцената ще завладеят емблемата на Благоевград Ансамбъл „Пирин“ и Камерна опера, чийто оркестър, солисти и балет ще представят най-доброто от репертоара си. Началният час е 20 ч.

Но емблемата на Благоевград ще представи за първи път на сцена част от новия си спектакъл за 70-годишнината от създаването на Ансамбъла.

За еуфорията около тържествата ще допринесат и абитуриентските дефилета по червения килим пред Община Благоевград, които ще преминат през два поредни дни – на 24 и 25 май, през центъра на града и специалната нова цветна арка.

На 29 май в Първи учебен корпус на ЮЗУ ще има концерт на музикантите по пиано и цигулка.

За първи път Община Благоевград и Община Дупница си подават ръка за Югозападния международен фолклорен фестивал „Мир на Балканите“.

Той ще се проведе в последния ден на май и на 1 юни. На ротационен принцип участници от държавни като Грузия, Косово, Албания и др. ще се представят на двете сцени в двете общини.

В Дупница ще бъде открит самият фестивал, а в Благоевград на 31 май шествие тръгва от Съдебната палата за своеобразно дефиле на народни костюми от различни държави.

Очакват се над 1000 участници.

За фестивала са отделени от бюджета на Община Благоевград 25 000 лв. – целеви средства, след решение на ОбС.

„Щастие за нас е, че успяхме въпреки финансовото състояние на Общината, да приготвим културната програма. Нека Благоевград е пълен с енергия, веселие и млади хора“, каза Кимчев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//