Община Благоевград с още една крачка по-близо до подмяна на старите печки с екологични уреди

Снимка: Infomreja.bg

Това предвижда готово проектно предложение на Община Благоевград по процедура „ЗА ПО - ЧИСТ ВЪЗДУХ!“

Община Благоевград поетапно ще замени старите печки на дърва и въглища с нови екологични отоплителни уреди на ток и пелети, което сериозно ще допринесе за намаляване на фините прахови частици и подобряване качеството на въздуха. Това предвижда готово проектно предложение на Община Благоевград по процедура „ЗА ПО - ЧИСТ ВЪЗДУХ!“ на Програма „Околна среда“ 2021-2027 г., което беше внесено в информационната система ИСУН на 19 октомври, съобщават от администрацията.

Чрез този проект, на стойност 21,7 млн. лева, Община Благоевград има реалната възможност да реализира мащабна по размер подмяна на топлоуредите на дърва и въглища, ползвани от домакинствата на територията на общинския център и селата. В случай, че оценителната комисия приключи в по-бързи срокове, то благоевградчани ще могат да подават заявления за алтернативно отопление още през месец декември тази година.

Право да кандидатстват ще имат всички физически или юридически лица, собственици или съсобственици на имот с жилищно предназначение в едноетажни или многоетажни жилищни сгради, които се отопляват на печки, котли и камини с дърва и/или въглища.

При стартиране на проекта Община Благоевград ще проведе мащабна информационна кампания, в която ще бъдат разяснени ползите от подмяната на старите горивни устройства с нови екологични алтернативи. Ще бъде предоставена детайлна информация, относно процеса по изпълнение на проекта и етапите, през които ще преминат кандидатстващите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK