Повече от 3 пъти скача такса смет за три общини, ако благоевградският боклук се депонира в Гоце Делчев

Снимка: Infomreja.bg

Повече от три пъти ще скочи такса смет за жителите на общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово, ако Министерски съвет излезе с решение боклуците на община Благоевград да се депонират в Гоце Делчев.

"Преждевременното запълване на капацитета на депото край Гоце Делчев, което ползваме заедно с Гърмен и Хаджидимово, ще доведе до необходимост да извозваме отпадъците към Петрич или Разлог. Ако това се случи, таксата за битови отпадъци ще скочи най-малко три пъти. Да не говорим, че депото в Петрич също е на път да изпълни капацитета си", коментира заместник-кметът на община Гоце Делчев, Валери Сарандев по темата, която се превърна в № 1 за жителите на Гоцеделчевски регион.

Днес взривилото региона предложение на МОСВ не влезе в дневния ред на заседанието на Министерски съвет, което дава основание на управите на трите засегнати общини да се надяват, че управляващите ще имат време да разгледат изпратените вчера протестни декларации от общинските съвети на трите общини - Гоце Делчев, Хаджидимово и Гърмен, и ще се отнесат сериозно към проблемите, които се задават за жителите на въпросните общини, ако проекторешението на МОСВ бъде одобрено от правителството.

Както писа ИНФОМРЕЖА, твърдо против проекторешението, според което регионалното депо край Гоце Делчев трябва да приеме 10 % от отпадъците на община Благоевград, се обявиха вчера общинските съветници на свиканите екстрени заседания в Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово.

Община Сатовча не е засегната от този проблем, тъй като преди години кметът Арбен Мименов поради икономически съображения сключи договор с община Доспат за извозване и депониране на битовите отпадъци на територията на общината в тамошното депо.

Според направените разчети на община Сатовча излизало по-евтино да вози боклуците до Доспат, отколкото до депото в Гоце Делчев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK