България отново ще бъде домакин на Балканиада по спортна гимнастика

Снимка: БФ Гимнастика

Надпреварата ще се състои от 18 до 22 септември в Арена „София“

След прекъсване от 30 години България отново ще е домакин на Балканиада по спортна гимнастика за младежи и девойки. Надпреварата ще се състои от 18 до 22 септември в Арена „София“, съобщава БНР.

Страната ни получи правото да организира престижния форум като кандидатурата на Българската федерация по гимнастика беше предпочетена от страните членки на Балканския съюз по гимнастика пред тази на Хърватия.

Това е трето издание на турнира, който обединява страните на Балканите. Първите две издание през 2022 и през 2023 бяха проведени в Турция.

„Очакваме да се включат състезатели от 10 държави. Това е още един начин да популяризираме спортната гимнастика както в България, така и на Балканите. Това е възможност младите ни гимнастици и гимнастички да натрупат ценен опит, като премерят сили с връстниците си от другите страни. Аз съм изключително щастлив, че България беше избрана да организира този форум и че нашата кандидатура беше предпочетена пред тази на Хърватия. За нас това е огромна чест и показва, че се ползваме с изключително доверие от страна на останалите страни членки в организацията“, заяви президентът на Българската федерация по гимнастика Красимир Дунев.

В миналогодишното издание България в състав: Борис Караджинов (КГ ЦСКА, Алек Саров (СГК Левски-Спартак), Наско Миков (ГСК Пирин Благоевград-2011), Радослав Йотов (ГК Спартак), Любомир Станоев (ГСКСП "Любчо Солачки") и Красимир Петков (ГСКСГ Гераниум) спечели бронзов медал в отборното класиране.

Във финалите на отделните уреди състезателите ни спечелиха още две отличия. При младежите Наско Миков стана шампион на земя, а при девойките Никол Соколова грабна бронз на земя.

Форматът на шампионата предвижда да играят по двама гимнастици във възрастова група, като за отборното класиране се взимат трите най-добри оценки. За финалите общо за трите възрасти влизат по двама гимнастици от държава.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK