В кюстендилското Долно село на Благовещение разцъфна пролетта

Снимки: Община Кюстендил

Посрещнаха празника с откриване на изложба на детски рисунки, посветени на новото начало

На 25 март празнуваме един от най-хубавите християнски празници – Благовещение, в чест на благата вест, която Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария, че ще зачене с Божията помощ и ще роди Спасителя на света. Българите наричат празника Благовец или Половин Великден и казват, че на този ден долитат кукувиците и лястовиците, за да известят, че зимата си е отишла.

В село Долно село посрещнаха празника Благовещение и настъпването на пролетта с откриване на изложба на детски рисунки, посветени на новото начало и прераждането на природата. Изложбата е организирана от НЧ „Кирил и Методий – 1927“, с. Долно село и е осъществена благодарение на учениците и учители от Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Кюстендил, включва и рисунки на деца и внуци на членове на читалището в с. Долно село.

Гости на празника и откриването на изложбата в с. Долно село бяха децата от ДГ „Първи май“ – гр. Кюстендил, зам.-кметът на Община Кюстендил Кристиян Иванчов и главният експерт в Отдел „Култура и духовно развитие“ Емануела Дюлгерска – Миланова.

Самодейците от НЧ „Кирил и Методий – 1927“ посрещнаха гостите с топла питка, поздравиха ги с автентична местна пролетна песен, разказаха за характерните традиции, обичаи и наричания на Благовещение, подариха на децата ръчно изработени пролетни картички и заедно се насладиха на изложбата „Пролетна магия“.

И тъй като поверието гласи, че за да е блага годината, на този ден се хапва нещо сладко, децата получиха от Община Кюстендил традиционна българска халва в чест на Благовещение.

НЧ „Кирил и Методий – 1927“, с. Долно село е ревностен пазител на традициите, а секретарят на читалището – Миродинка Василева, разказва, че самодейците предават с любов автентичните обичаи на младото поколение, на своите деца и внуци.

През 2019 г. фолклорната група към читалището получи специалния плакет на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО за автентична разработка на обичая „Служба на домакин” – семеен обичай, показващ приемствеността между поколенията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK