Планинските спасители остават без въздушна помощ

Снимка: Infomreja.bg

Новият хеликоптер не е пригоден

Пристигна първия хеликоптер, който ще използваме за въздушна медицинска помощ.

Лично премиерът Денков присъства на церемония по представянето на въздушната линейка. Денков заяви, че това е един празник за българското здравеопазване.

Не така с усмивка обаче новината бе приета от планинските спасители.

Причината – хеликоптерът не е пригоден веднага да се използва за акции в планината по спасяването на пострадали. Така – бремето остава за спасителите, които изминават десетки километри в тежки условия на различна надморска височина, за да достигнат до пострадал турист.

Пред бТВ Емил Нешев заяви, че ще бъде толерантен към новата придобивка.

„Всичко ще си дойде на мястото, тепърва ще се утъпкват пътеки“, каза Нешев.

Той обясни, че планинското спасяване е доста специфично, защото то е съчетание между медицинската помощ и издирването.

„С времето ще се наместят нещата. Когато знаем къде е пострадалият, то въздушната линейка или другите хеликоптери, които очакваме да пристигнат, се намесят.“

Нешев заяви още, че използването на подобен тип транспорт се прави по определени изисквания и ако условията отговорят на стандартите – то хеликоптер може да се включи в акция.

Сигналите ще преминават през 112, тъй като ПСС нямат директна връзка с въздухоплаването.

„За да започне мисия, то екипажите трябва да се опознат с машината“, каза Нешев.

Той каза още, че от 2003 година размерът на планинската застраховка не е променян, но това вероятно ще се промени, тъй като спасителните акции по въздух изискват по-сериозен ресурс.

А планинските спасители се надяват първата ни въздушна линейка да бъде приспособена максимално бързо за спасяване в планината.

„Хеликоптерът ще реши много от проблемите. Ще влезем в „златния час”, за който се говори от доста отдавна. Хеликоптерът може да достигне до пострадалия много бързо. Ако е оборудван подходящо, с лебедка, може да се спусне спасител, да се окаже помощ и да се вдигне човекът за много кратко време”, споделя пред Нова Ивайло Валеов. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK