Турист е починал в района на хижа "Белмекен"

Снимка: Infomreja.bg

Екип от ПСС – Банско пътува към хижата

Български турист е починал по пътя към хижа "Белмекен", движейки се с група планинари. 

Според информацията преди да достигне до хижата, на него му е прилошало и той за съжаление е починал. Сигналът за инцидента бил подаден около 23 часа в събота. Възрастта на туриста и други данни за него не се съобщават.

Труднодостъпният терен и липсата на обхват на мобилните телефони представляваха сериозни предизвикателства за спасителните операции. Сигналът за помощ е бил подаден с закъснение поради тази причина.

Тази сутрин, екип от Планинската спасителна служба - отряд Банско, с две моторни шейни се отправи към мястото на инцидента, за да свали тялото на починалия турист. Разстоянието между Банско и хижа "Белмекен" е значително, но спасителите от зимния курорт разполагат с подходящата екипировка и опит, необходими за справяне със сложната ситуация.

Висока е лавинната опасност в планините днес, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст (БЧК).

В подветрените склонове се е натрупал доста сняг и във високите части на планините опасността от лавини е значителна, посочиха от ПСС.

Времето по високите места е мъгливо и облачно и не е препоръчително туристите да предприемат походи там, казаха планинските спасители и добавиха, че когато е мъгливо, има опасност от изгубване.

Мъгли има във високите части на Витоша, Стара планина и Рила, в Пирин и Родопите облачността е разкъсана. Умерен вятър духа в Стара планина. Температурите в планините днес са между минус 10 и минус 5 градуса и има опасност от измръзвания, предупредиха планинските спасители.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK