Кучетата Норд, Нико и Хера откриха филмовия фестивал в Банско

Снимки: Община Банско

От 22 до 26 ноември публиката ще може да гледа 85 филмови премиери

В Банско беше даден старт на 22-ото издание на Международния фестивал на планинарското и екстремно кино.

От 22 до 26 ноември публиката ще може да гледа 85 филмови премиери на автори от 39 държави, а във фестивалната програма са включени мотивационни лекции, изложби, активности и програма за децата.

Кметът на Банско Стойчо Баненски приветства участниците и гостите на фестивала. Той благодари на организаторите за тяхната упорита работа за провеждането на форума, който обогатява културния календар на града и прави Банско разпознаваемо име на европейските и световни кинофестивали.

Искам да споделя с Вас, че слоганът на фестивала тази година ми допада особено много – „Свободен дух, без граници!“ Аз също имам разбирането, че човек сам поставя граници на мечтите и амбициите си. А когато духът е свободен, тогава и хоризонтите са далечни, заяви кметът на Банско.

Директорът на фестивала Натали Петрова представи програмата на 22-ото му издание, която отново е впечатляваща. Присъстващите на церемонията по откриване на фестивала в големия салон на читалище „Никола Вапцаров“ бяха сюрпризирани от появата на сцената на трима планински спасители Наско Уков с куче Норд, Любен Джолев с куче Нико и Благой Максимов с куче Хера. Те споделиха опита си за работа на терен и дадоха своите препоръки за поведение в планината.

Участниците и гостите на фестивала бяха поздравени с авторски творби на музиканта Николай Иванов-ОМ и от изпълнения на деца от читалищните школи в Банско.

Прожекциите на филмите са в 3 зали - в Туристическия информационен център и читалище „Никола Вапцаров“. Филмите, на тема алпинизъм, катерене, колоездене, пътешествия, приключения, парапланеризъм, екстремни ски и сноуборд, спелеология, култура на планинарските народи и други, ще бъдат оценявани от международно жури в 9 категории на конкурсната програма.

Входът на изложбите и прожекциите е свободен, съобщават от Общината.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK