Постоянен арест за водача, хванат с дрога за над 1 700 000 лв. на "Кулата"

Снимки: Infomreja.bg

Станко Станков заяви пред съда, че е невинен

Тричленен състав на Окръжен съд – Благоевград остави в ареста шофьора, опитал да пренесе през ГКПП - Кулата 108,27 кг марихуана за над 1 700 000 лева.

Станко Станков /48г./ заяви пред съда, че е невинен, тъй като той лично не е присъствал на товаренето на стоката от обекта в Испания. Обвиняемият прави за първи път курс с релация Испания – България към фирма, в която е новопостъпил. На него не му е било позволено да провери каква стока превозва, както и да присъства на самото товарене, с което са се заемали работници от търговския обект.

Съдия Диана Узунова разпита Станков затова дали е възможно той да е знаел, че вътре се пренасят толкова голямо количество наркотици. От своя страна задържаният водач каза, че по никакъв начин не е подозирал и не е имало откъде да разбере, както и че досега не е извършвал никакви престъпления, включително и пътни нарушения. Преминавал е всякакви проверки по границите и никога не се е сблъсквал с подобни или други проблеми с  правосъдието.

Обвиняемият Станко Станков е от Стара Загора, има две деца – момчета, на 19 и 21 години, които той каза, че иска да предпази от използването на наркотици.

Защитата на водача в лицето на адвокат Силвия Георгиева изтъкна здравословното състояние на клиента си, който има висока кръвна захар и високо кръвно. Дори и при ареста му преди 72 часа на ГКПП - Кулата, той е получил хипертонична криза, заради което е постъпил в болница.

До този момент в ареста не му е оказвана медицинска помощ, въпреки че кръвното му остава високо, за което той сподели пред тричленния състав на съда.

Прокурор Васил Мадолев пледира обвиняемия да остане под стража, но адвокатът на Станков възрази, изтъквайки чистото му съдебно минало.

ИНФОМРЕЖА припомня, че до залавянето на дрогата се стига на 30 март, след като митнически инспектори са селектирали за проверка по метода анализ на риска товарен автомобил, пристигащ от Испания и натоварен с групажна стока.

Извършено е сканиране с рентген, при което е набелязана подозрителна зона. При последвалата физическа проверка в товарния отсек са открити 14 кашона, съдържащи пакети с марихуана. 

Общата стойност на откритата дрога възлиза на 1 728 000 лева. Въз основа на събраните доказателства на водача на товарния автомобил е предявено обвинение за престъпление по чл. 242, ал.2 от НК.

За контрабанда на наркотици законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева.

Съдът счете, че от събраните до този момент доказателства може да се направи обосновано предположение за евентуална съпричастност на обвиняемия Станков към извършеното престъпление, както и че е налична опасност обвиняемият да се укрие, но не е налице опасност да извърши друго престъпление.

Определението на Окръжен съд – Благоевград може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK