Да бъде поставена паметна плоча на дома на Стефан Десподов, поискаха кюстендилски художници

Снимка: Виолета Атанасова

Повече от двайсет кюстендилски художници подкрепиха подписката за поставяне на паметна плоча на фасадата на родната къща на Стефан Десподов-Деспо, която е в центъра на Кюстендил, край алеята с липите.

Инициативата бе подета от съпругата на  големия плакатист-дългогодишен художник на Народния театър „Иван Вазов“, Правда Спасова. Тя успя да събере подписите за кратко време след церемонията по връчването на Националната награда за живопис на името на Майстора за 2019 година в Художествената галерия.

Предстои подписката да бъде внесена в Общинския съвет, за да се получи официално разрешение за поставянето на плочата, каквато е законната процедура.

Стефан Десподов  е роден през 1950 г. в гр. Кюстендил. Завършил е специалност плакат в  НХА в класа на проф. Ал. Поплилов.  Неговият творчески стил е безпогрешно разпознаваем с  уникалното умение на автора да  прави  афористичен  плакатен прочит на известни литературни произведения и театрални постановки, както и да пресъздава в портретни шаржове най-характерното от личността и творчеството на различни автори.

Негови творби са участвали в над 200 изложби у нас и в чужбина. Художникът си отиде на Богоявление през 2015 г., на 64-годишна възраст. Кюстендилската художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“ показа година и половина по-късно голяма ретроспективна изложба на Деспо, съпругата на художника  дари тогава на галерията 112 негови плаката.

Няколко месеца по-късно изложбата бе представена и в Националната художествена галерия. Идеята за паметната плоча на Стефан Десподов-Деспо е тя да бъде монтирана на фасадата на родната му къща по случай 70-годишнината от рождението му, съобщи кюстендилската журналистка Виолета Атанасова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK