Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия

Снимка: Infomreja.bg

Според доклади става дума за организирана схема

Данъчните власти на Нидерландия са започнали разследване за възможна организирана схема за измами от България. Доклади от няколко правителствени организации до отдела за обезщетения на данъчната служба подтикнаха разследването, информира парламента държавният секретар по обезщетенията Аукье де Врис, цитиран от NL Times.

Докладите повдигнаха подозрения за възможна широко разпространена измама в организиран контекст, заяви Де Врис. Хората "злоупотребяват с обезщетенията" чрез фалшиви самоличности или адресни регистрации в базата данни с лични досиета и злоупотреба с DigiDs, заяви държавният секретар. Според него това често се отнася до хора от чужбина, по-специално от България.

Един от докладите идва от Logius, услугата, която управлява цифровите правителствени услуги. Услугата изрази загриженост, когато забеляза много различни DigiD влизания от няколко IP адреса. Става въпрос за почти 2000 уникални граждански регистрационни номера. Де Врис заяви, че отделът за обезщетения вече е маркирал повечето от тези потребители и е спрял техните обезщетения преди доклада на Logius, "но част от аванса вече е бил предоставен“.

Отделът за обезщетения също получи доклади за "описани стъпка по стъпка планове в социалните медии за начини за кандидатстване за обезщетения, докато не живеете в Нидерландия" и посредници, които помагат за това, казва Де Врис. Две общини съобщиха за неправилни регистрации и предполагаеми фалшиви договори за наем.

Това не е първото криминално разследване за измами с облаги в големи размери от България, пише Агенция "Фокус". Преди повече от десетилетие холандските власти разкриха банда, която насърчаваше българи да се регистрират в Нидерландия, да се регистрират за помощи и след това да се върнат в България. Случаят с измамата струва на холандското правителство милиони евро и доведе до по-строги правила и по-строго отношение от страна на данъчните власти.

Засиленият лов на измами в крайна сметка доведе до скандала с обезщетенията, в който данъчните власти несправедливо обвиниха хиляди родители в измама и ги накараха да изплатят надбавките си за отглеждане на деца, оставяйки мнозина във финансов крах.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK