Над 19 т нелегални енергийни продукти задържаха служители от ТД Митница Пловдив

Снимка: Агенция „Митници“, архив

Те са установени при две проверки

Митнически служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване“ в ТД Митница Пловдив иззеха 5874,2 литра моторни масла, добавки за бензин и дизелово гориво и 13 324 л органични разтворители. За акцизните стоки - енергийни продукти, установени при две проверки през последната седмица на месец август, не са били представени необходимите документи по Закона за акцизите и данъчните складове.

При един от случаите на 31.08.2023 г. в района на ГКПП Капитан Петко войвода митническите служители селектират за проверка товарен автомобил с българска регистрация. Водачът –български гражданин, представя документи за превоз на 16 215 кг стоки, сред които антифриз, моторни масла, добавки за горива. Според документите изпращач е българско дружество, а получател фирма в град Солун, Република Гърция.  

При извършената щателна митническа проверка се установява, че за част от стоката - 5874,2 литра моторни масла, добавки за бензин и дизелово гориво в различни разфасовки, не са представени документи, удостоверяващи че стоките са освободени за потребление на територията на страната, както и документ за изпращането им до получател в друга държава-членка по реда на ЗАДС.

Другият случай е от 25.08.2023 г., когато екип от митнически служители извършва проверка на бивш данъчен склад за енергийни продукти във Велинград. Инспекторите установяват, че между две автоцистерни се прехвърля течност с характерен мирис на енергиен продукт. След окончателното проточване са установени 13 324 л течност с бледожълт цвят и мирис на енергиен продукт. Поради възникнали съмнения относно попадането на течността в обхвата на ЗАДС стоката и автоцистерната са задържани. Взети са проби за лабораторен анализ.

Според изготвената от Централната митническа лаборатория експертиза иззетата течност съдържа смесени препарати на основата на изобутилов алкохол, които притежават свойствата на сложни органични разтворители и попадат в обхвата на продуктите, за които се дължи акциз. Собственикът не е представил документи за произход, както и за платен или обезпечен акциз за енергийния продукт, който съгласно  Закона за акцизите и данъчните складове се изчислява на около 9460 лева.

По случаите ще бъдат образувани административнонаказателни производства.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK