Вицепрезидентът: В Левски търсим бъдещето

Снимка: Президентство

Илияна Йотова почете в Ловеч 151-годишнината от гибелта на Апостола

„И днес търсим в Левски нашето бъдеще, онази държава и свободен и достоен народ, както той си ги представяше. Търсим справедливостта, равенството и разбирателството, за които той мечтаеше. Левски ни научи, че за да е силен народът, трябва да потърсим и намерим силата във всеки от нас. Научи ни, че за да имаме правова и силна държава, трябва всички заедно да я строим. Никой не е по-велик от народа си.“

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към множеството хора, които се включиха в поклонението пред паметника на Апостола на свободата в Ловеч, с което беше отбелязана 151-годишнината от неговата гибел, съобщават от Прессектретариата на президентството. Вицепрезидентът благодари на ръководството на общината през годините, че независимо от конюнктура и опити да се мачка българската история, пази тази традиция. Тя благодари и на родителите, че всяка година на 18 февруари водят децата си пред величествения паметник на Левски и предават спомена за него.

„Левски остави толкова трайна следа в българската история, че днес от цялата палитра български герои той е най-светият и достоен за подражание“, посочи Йотова. „Какво да искам повече като гледам Отечеството си свободно – тези думи на Левски казват всичко за неговата личност. Малко повече от век по-късно проф. Николай Генчев ще определи тези думи като най-силните, най-респектиращите в цялата политическа мисъл от онова време, защото в тях няма и капка демагогия, защото с целия си живот и със смъртта си Левски доказа истинността им“, подчерта вицепрезидентът.

Йотова припомни, че според най-близките му сподвижници Апостола бил сложна личност, дори малко дръпнат, но винаги казвал истината в очите, защото вярвал в нея, като отричал малодушието и предателството. „Неслучайно патриархът на българската литература Иван Вазов ще напише за него „Аз съм Левски! Ей ме на!“ И никое име той не спомена“, каза вицепрезидентът.

Илияна Йотова бе категорична, че за Левски не трябва да се говори с шаблони, нито с лозунги и вричания. „Ако това направим, значи пак го предаваме. Апостола на свободата вярваше в хората, в народа си. Възкликна „Народе????“ и вложи в това изискване, провокация, негодувание, очакване, но преди всичко огромна любов“, подчерта вицепрезидентът.

„Не си народен, ако виждаш народното зло и не го казваш, а чакаш то да стане по-голямо, за да убие народа, казваше Левски. Никой не трябва да замита злото под килима, трябва да говорим честно помежду си, ако искаме не само да спазваме неговите завети, а да видим държавата, за която мечтаеше той“, заяви Илияна Йотова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK