Парламентът прие отказа на Мария Габриел, БСП не искат да участват във втория мандат

Снимка: БТА

226 са гласувалите "за", а мнозинството също така иска нови избори

Парламентът прие отказа на Мария Габриел от поста министър-председател на България.

Предложението беше прието от депутатите с 226 гласа "за", 1 въздържал се и нито един против от общо 227 народни представители.

С този акт на Народното събрание се счита за неизпълнен първият мандат. Сега президентът Радев трябва да връчи вторият на ПП-ДБ.

А ето какво казаха народните представители за политическата ситуация:

Кирил Петков: В политиката, както и в живота, най-важното нещо е да си спазваш думата. Най-важното нещо е всяко свое действие да го правиш не от страх, не от алчност, а от чувство за дълг. Не сме постигнали това, което трябва за една нормална европейска държава. Всичко започва от чувството за отговорност. Преди девет месеца ние дадохме ясна дума за 18-месечно управление с единствената промяна – ротация на премиерите. Това беше споразумението, ако не ви е харесало –  да не го бяхте правили. Има едно споразумение на масата, в което се изисква реформа на правосъдната система – не на хартия, с реплики, а реално през прозрачен процес. И целият български народ да бъде свидетел, че страната може да има правосъдна система, която да не отговаря на никой, освен на обществения интерес. В това споразумение няма разделяне, делене и взимане, а има прозрачен процес. Българските граждани трябва да могат да видят как се избират тези хора, а не да са майки, не да са бащи на депутати, а чисти хора, които да защитават обществения интерес.

Българинът е отвратен от срамни коалиции, безпринципно молене и днес видяхме апогея на това нещо. Вие влязохте в мазето на дъното и се молите на Борисов да ви удостои и от Плана за възстановяване и устойчивост да осигурите на спонсорите си субсидии. Атанасов тук само дето не клекна. Ако беше клекнал, нямаше да го видим", каза Цончо Ганев от ПГ на "Възраждане".

Станислав Балабанов от ИТН: Вие говорите за спазване на думата, нали така?, обърна се Балабанов към Кирил Петков, и продължи: Слушаме ви пет минути как говорите за спазване на думата. А преди година и половина нали щяхте да вкарате Бойко Борисов в затвор? „12 години стигат с ГЕРБ, трябва да пенсионираме Борисов, трябва да го вкараме Борисов в затвора”. Да, ти го арестува Бойко Борисов собственоръчно. И сега ми говориш от трибуната за спазване на думата. Ти сега си в най-унизителната поза да му се молиш на същия този, когато арестува, да продължи да те държи теб на власт. И ти говориш за спазване на думата? До теб е Христо Иванов, който говореше: „Нито глас за Пеевски”, а после пи „мазното турско кафе” в неговата стая. Да, тази метафора е истинска, защото зад нея се крият унизителните ви пози, в които използвахте помощта на ДПС, за да ви напишат тази спорна конституция, на която ще берем от плодовете.Само след няколко седмици ще видите как изглеждат като промени. Ти искаш това, което се случва в момента, да е прозрачно. Що гласува да не се излъчва по националната телевизия? Нали искаш всичко да е прозрачно? Или пак ще стоиш на диванчето пред кабинета на Борисов да го молиш да ти отвори вратата, да му се помолиш с Асен Василев, да останете на власт? Ти си довиждане на следващите избори. И думата харакири вече има ново значение – хараКиро.

От "Възраждане и ИТН реагираха на предложението на ПП-ДБ към ГЕРБ-СДС иронично - със смях, аплодисметни и викове "още".

БСП няма да участва във втория мандат и няма да приеме третия, каза лидерът Корнелия Нинова.

„Това е един естествен и нормален край на една ненормална коалиция. Коалиция, която беше зачената порочно, защото онези, които искаха да преборим мафията, да изчистим задкулисието и да се справим с паралелната държава, се прегърнаха с мафията. И вместо да я изчистят, предложиха да делят с нея държавата.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по време на дебата за определянето на първия мандат за неуспешен.

По думите ѝ всичко това е било облечено в красиви думи за евроатлантизъм и висши цели, само че последните седмици много добре са показали, че двигател са били не висшите цели, а низшите страсти.

„Висшите цели – Шенген, еврозоната, План за възстановяване и устойчивост и повишаването на качеството на живот на българите – се провалиха тотално. Приехте Шенген унизително само по въздух и вода, но срещу това – мигранти. Еврозоната изглежда все по-далечна цел. ПВУ не е коригиран и никой не знае каква ще е съдбата на „Мариците“ и на хилядите хора, които работят там. За качеството на живот да не говорим, защото нито за момент не проговорихте за реформа в здравеопазване, в образование, за доходи, за повишаващите се цени и за издевателствата на монополите върху българските граждани“, посочи Нинова.

И допълни: „Но през цялото време спорихте за постове, власт и порции. Прословутата съдебна реформа сведохте до препиране на Борисов, до закриване на делата за „чекмеджетата“ и „Барселонагейт“, до оневиняването на онези 15 години, в които управляваше държавата и ни доведе до последните места във всички класации.“

Корнелия Нинова бе категорична, че управление, което се движи от низши емоции - страха на едната част от възмездие и алчността на другата част за власт – не може да просъществува.

„Казвам го с моралното право от името на „БСП за България“, защото през цялото това време не се поддадохме нито за минута на изкушения, на предложения за участие в сглобки, на коментари, на задкулисие – на каквото и да е. Защото не само в този парламент, а години наред, нашата главна цел е борбата с паралелната държавата – „джуджетата“, „чекмеждетата“, клубовете SS. Години наред – последователно, принципно и неотстъпчиво – въпреки всичко. Така ще продължи и занапред“, подчерта лидерът на БСП.

От парламентарната трибуна Нинова призова българските граждани да мислят за кого гласуват на предстоящите избори: „Мислете кой ви излъга, кой ви предаде надеждите за промяна. Мислете обаче кой остана постоянен и верен на това, за което сте ни изпратили днес. Имаме претенция, че това е „БСП за България“.“

Корнелия Нинова заяви, че групата на социалистите в парламента ще подкрепи днешното решение. И изрази позиция, че БСП няма да участва в разговори за втория мандат и няма да го подкрепи, както и не желае да получава третия такъв.

„Смятаме, че този парламент е изчерпан и това мнозинство не може да реши кардиналните въпроси на България. Не желаем да участваме в сглобки, договорки, задкулисия и всичко останало за деленето на порциите на властта. Единственият изход от тази агония са нови избори“, аргументира се тя.

В изказването си Нинова обърна внимание на отсъствието на Бойко Борисов от пленарна зала: „Разбира се, за да не носи отново отговорност. Виждам обаче, че дамите от преговорния екип са тук. Съчувствам ви, че ви употреби и вас, както употреби десетки партии през политическата си кариера, както ги унищожи, както ще унищожи и ПП-ДБ. Този човек прегръща и унищожава.“

„Уважаеми български граждани, рядко ще видите такова нещо. Това беше публично политическо харакири. Изводите оставям на вас. Предстоят избори“, реагира лидерът на БСП на предложението на съпредседателя на ПП-ДБ Атанас Атанасов да отстъпи премиерския пост във втория мандат на ГЕРБ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK