Стоян Темелакиев: За МВР защитата на децата е кауза

Снимки: МВР

Зам.-министърът присъства на откриването на Първата национална конференция, посветена на темата за децата в дигиталния свят

„Заедно за безопасен интернет за децата в България“ – е мотото на първата национална конференция, организирана от УНИЦЕФ, съобщават от Министерство на вътрешните работи.

„Защитата на децата в глобалното пространство е наш основен ангажимент. Потвърждение е и фактът, че структурата в ГДБОП, която противодейства на киберпрестъпленията, във времето се разви от сектор до дирекция и укрепи капацитета си“ – отбеляза по време на откриването на конференцията заместник-министър Стоян Темелакиев. Съществен проблем е, че огромна част от тези посегателства в мрежата остават недокладвани. Това вреди и на жертвите, и на разследващите. Когато вникнем в механизма, можем да реагираме по-адекватно и да противодействаме на този вид заплахи.

„Трябва да си говорим. Ако институциите не са на мястото си и не проявят ангажираност, като всеки свърши своята работа, нашата кауза ще бъде загубена. А в МВР сме превърнали защитата на децата в кауза“ – заяви в заключение заместник-министърът на вътрешните работи.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков, който е патрон на конференцията, председателят на Държавната агенция за закрила на детето Теодора Иванова, представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн също отправиха послания към участниците. Форумът обсъжда ползите и възможностите, които дигитализацията и интернет носят за децата, но и начините за противодействие на видимите и доказани опасности като дезинформация, кибертормоз, вредно и незаконно съдържание, сексуална злоупотреба и експлоатация на деца. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK