„Панагия – въздигане на хляба“ събра стотици в центъра на Кюстендил

Снимки: Infomreja.bg

90-годишна баба замеси богородичния хляб в село Драговищица

Шестнадесетият форум „Панагия – въздигане на хляба“ събра стотици жители и гости на Кюстендил на централния площад „Велбъжд“. Традицията и тази година беше спазена, като още от рано сутринта на 15 август, пъргавите дами от местните читалище подредиха красиво аранжирани щандове с богородични пити.

На тях можеше да се видят майсторски приготвени баници, погачи, зелници и куп сладки изкушения. Централният храм „Успение Богородично“ пък се оказа тесен за вярващите, които се редяха с часове, за да запалят свещ за здраве и да се помолят за благоденствието на семействата си.

Точно в 12 часа се проведе и водосвет, който беше отслужен от Архиерейският наместник на Кюстендил - Велбъждски епископ Исаак, в съслужие с местни свещеници.

А местните майсторки на тестените изделия разказаха специално пред ИНФОМРЕЖА за традицията на Голяма Богородица. „За празника традиционно се приготвяме с много любов. Най-възрастната баба, която приготви нашата богородична питка е на 90 години и се казва Райна Младенов. Зелникът ни също е уникален, излязъл е от ръцете на наша 74-годишна баба, която го е пекла в подница.

Питката се приготвя от най-възрастната жена в селото, замества се с мълчана вода, която е донесена от извора. След това тя предава традицията и на момичетата, които са към фолклорната група в селото“, разказа председателят на НЧ „Славчо Темкин“ в  село Драговищица, София Плачкова. С умиление тя си спомня, че обичаят й е предаден от нейната майка и баба, а тя от своя страна вече го е предала на двете си снахи.

„Те ме научиха още като дете по този начин да замествам, а вече съм предала традицията освен на снахите и на внучките“, коментира още Плачкова.

А на щанда на читалището от село Пиперков Чифлик беше и кметът Стефан Котев, който се включва във всички градски празници на Кюстендил. „Нашето село успя да възстанови читалищната дейност и вече участваме във всички мероприятия и празници. Сега се представяме с баници и погачи, изработени от жителки на Пиперков Чифлик. Нашият Кюстендилски край се слави с месенето на зелници, така че ние сме приготвили и такъв. Имаме направени цели 5 зелника, както и много други изделия, посветени на Панагия“, обясни пред ИНФОМРЕЖА, Стефан Котев.  

Панагия и тази година превзе центъра на Кюстендил, а местните казват, че за тях това е един от най-големите празници в годината. На площад „Велбъжд“ освен различни печива, имаше и щандове с икони, както и много забавления за най-млаките жители и гости на града, а именно детски работилници за месене на хляб. 

Празникът “Панагия” - Въздигане на хляба се провежда ежегодно от 2008 година и се организира от Община Кюстендил.

На 15 август по традиция жените в Кюстендил месят хляб с молитва за добруване, украсяват ги с пластики, изразяващи най-значимите идеи от бита и ги занасят в храма с благодарност към Богородица.

Всеки дошъл на Панагия в Кюстендил може да се потопи в древната традиция, преминала през времето, съхранена от дедите ни и пренесена до днес от народната вяра и чрез празниците на Църквата!

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//