Домът на културата в Гоце Делчев вече е основно ремонтиран

Снимка: Infomreja.bg

Той е дворецът на града

След двегодишно прекъсване за основен ремонт Домът на културата в град Гоце Делчев днес отново отвори врати. Построен преди 35 години, той се превърна в емблема на града, място за изяви на местни дарования и на много гастролиращи артисти и състави.

Проектът „ Обновяване и модернизация на Дом на културата „Пейо Яворов“ – град Гоце Делчев, е изпълнен по ОП „Региони в растеж“. Общата стойност на проекта е 8 465 058,45 лева, 85 % от които от ЕФРР и 15 % - национално съфинансиране.

„Основната ни задача беше да запазим автентичния облик на сградата, като се осъвременят всички нейни инсталации“, сподели архитект Зорка Кърсердарева.

Това, че задачата е изпълнена, подчертаха в изказванията си по време на заключителната пресконференция кметът на общината Владимир Москов и Асан Имамов – началник отдел „Устойчиво развитие, програми и проекти“.

Цялостно са обновени всички зали в сградата, коридорите, покривът, дворното пространство, паркингът. Изградена е достъпна архитектурна среда за хора с увреждания до всички нива и помещения. Изпълнени са мерки за енергийна ефективност – топлоизолиране на външните стени, подмяна на дограмата. Изградена е нова енергоефективна осветителна, отоплителна, климатична и вентилационна система. Инсталирани са модерни системи за озвучаване и акустика, сценично ефектно осветление, подменени са завесите и седалките. Доставен е дизелов генератор за аварийно захранване.

Домът на културата в Гоце Делчев разполага с втората по големина и капацитет концертна зала в област Благоевград с 555 места. В Дома има и изложбена зала, зали за репетиции, гримьорни и други помещения.

„Преди 35 години тази сграда беше построена с голям ентусиазъм от страна на гражданите. Много от тях полагаха доброволен труд на строежа. Надяваме се, че и сега хората ще милеят за нея и ще я пазят. Нека дълги години да се ползва от нас и от бъдещите поколения!“, каза при откриването градоначалникът Владимир Москов. Той благодари на заместник - кмета Валери Сарандев, който е отговарял пряко за обекта, на проектантите, на фирмата изпълнител " Престиж бизнес - 93 ООД, Благоевград, на инженерния състав в Общинска администрация и лично на инж. Петър Мутафчиев. Преодолени са много трудности, но всичко е завършено успешно и в срок. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK